ANALIZĂ. În ce situații ar putea fi permis accesul în spații închise fără măști. Alexandru Rafila: Trebuie să ne gândim la alternative

Publicat: 19 05. 2020, 12:51
Actualizat: 06 04. 2021, 23:19
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Profesorul Rafila, despre DSP-uri: Nu pot să gestioneze situația la timp. Multe sunt conduse de oameni fără studii medicale

Reprezentantul României la OMS Alexandru Rafila a explicat că trebuie să se ia în considerare anumite situații în care masca nu poate fi purtată în spații închise, în ciuda obligativității. Profesorul Rafila a declarat că pentru anumite categorii de persoane sau pentru anumite tipuri de activități masca nu reprezintă o opțiune, iar astfel de situații vor trebui să fie analizate.

„Cred că lucrul la care trebuie să ne gândim cu toții ar fi câteva situații care pot apărea, în care chiar în spații închise masca nu poate fi utilizată sau pentru persoane cu astfel de dificultăți. De exemplu, pe un elev care are o boală de tip astmatiform putem să îl plasăm într-un loc unde riscul de contaminare e mai mic. Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă. Trebuie să ne gândim și la astfel de alternative, tocmai ca să avem flexibilitate când aplicăm reglementarea legală”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.

Profesorul Alexandru Rafila a explicat că nu este în regulă ca oamenii să-și atingă măștile și să și le lase sub bărbie, sau sub nivelul nasului, pentru că pot atinge virușii de pe partea frontală a măștii. De fiecare dată când manipulăm masca pe care am purtat-o trebuie să ne dezinfectăm pe mâini, amintește reprezentantul României la OMS care menționează că trebuie analizate situațiile în care oamenii au anumite probleme și nu pot purta măști de protecție în spații închise.

Ciolacu explică de ce nu a purtat mască: Am o suferinţă la nas. Am depistat-o cu ocazia leșinului

Mesajul profesorului Rafila vine după ce Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a anunțat că nu a putut purta mască în Parlament pentru că suferă de deviație de sept.

„Sub o formă de glumă, am vrut să transmit că cu adevărat am o suferinţă la nas, dar o să lămurim lucrurile. Am o deviaţie de sept depistată cu ocazia leşinului”, a răspuns Marcel Ciolacu, marţi, întrebat de ce nu a purtat mască în plen.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni seară, că atât preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, cât şi liderul Pro România Victor Ponta nu respectă legea, deoarece nu au purtat măşti în interiorul Parlamentului.