ANALIZĂ. Pensiile românilor nu pot crește cu mai mult de 10% / Estimarea făcută de una dintre cele mai puternice agenții de rating

Publicat: 06 06. 2020, 21:20
Actualizat: 06 06. 2020, 22:49
Sursa: Mediafax Foto

Agenţia de rating Standard & Poor’s crede că pensionarii români vor primi din toamnă pensii mai mari cu 10% şi nu cu 40%. S&P precizează că majorarea pensiilor cu 10% va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021.

Peste cinci milioane de pensionari români ar putea să primească, de la 1 septembrie, o creştere a pensiilor de doar 10%, potrivit agenţiei de rating Standard & Poor’s, scrie Mediafax.

Deşi legislaţia prevede creșterea pensiilor cu 40%, coronavirusul şi agenţiile de rating dau peste cap promisiunile politicienilor, chiar în an electoral

S&P spune că majorarea pensiilor din sectorul public ar avea un impact semnificativ asupra finanţelor publice.

„Pensiile vor creşte cu aproximativ 10%. Asta va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021”, arată raportul S&P.

Adrian Benţa, consultant fiscal a declarat că „Decizia agenţiei S&P a pornit de la prezumţii care sunt de bun-simţ: o creştere a pensiilor cu un procent de 10% care să nu arunce în aer finanţele publice din România”.

Aurelian Dochia, analist economic a arătat și el că „Toate cifrele care sunt avansate mi se pare că sunt realiste (…). Începem să ne apropiem de nişte orizonturi mai realiste şi în ceea ce priveşte creşterile pensiilor”.

Ludovic Orban: „Vom crește cu siguranță pensiile, dar în mod realist, având garanțiile de sustenabilitate”

Premierul Ludovic Orban a declarat la începutul lunii iunie, la Digi24, că le transmite pensionarilor să aibă încredere că guvernul va crește pensiile, dar în privința cuantumului a explicat că va ține seama de ceea ce va permite economia în mod real.

„Vom crește cu siguranță pensiile, dar în mod realist, având garanțiile de sustenabilitate”, a spus Ludovic Orban.

El a explicat că trebuie să existe un fundament economic solid pentru a crește pensiile și în funcție de rezultatele pe care le va vedea în economie va face și anunțul despre pensii.

„Putem să facem ca PSD, să ne facem că mărim și să creștem inflația”, a comentat Ludovic Orban.

Anterior, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, cea care a elaborat Legea pensiilor publice, a anunțat că PSD va depune imediat moţiune de cenzură, dacă ”PNL se atinge de o singură virgulă din Legea pensiilor publice” și nu mărește pensiile cu 40% de la 1 septembrie.

„Dacă PNL se atinge de o singură virgulă din Legea pensiilor publice, PSD va depune imediat moțiune de cenzură! Nu vom tolera ca acest guvern să își bată joc de o lege care are o rata de acceptabilitate de 90 la sută! Nu e o lege care îi privește doar pe pensionari, ci e o lege de care vor beneficia și generatțile următoare”, a scris pe Facebook Lia Olguța Vasilescu.