Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv va fi preluată de Parchetul instanței supreme

Publicat: 31 10. 2015, 10:05
Actualizat: 25 11. 2015, 10:58

Potrivit surselor citate, audierile în acest caz au început încă din noaptea de vineri spre sâmbătă, câmd a fost audiat, la Poliția Capitalei, organizatorul spectacolului.

Până la ora actaă, ancheta privind cauzele incendiului de la Clubul Colectiv a fost făcută de Parchetul Tribunalului București, cercetările fiind făcute pentru ucidere din culpă, anchetatorii urmând să stabilească cine ar fi vinovații pentru această tragedie.

Procuorul de caz de la Parchetul Tribunalului București, aflat la locul incendiului, a declarat că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, iar principala ipoteză de lucru ar fi incendiul, și nu explozia.

El a precizat că, în cursul zilei de sâmbătă, se va desfășura procedura de identificare a victimelor, la sediul Institutului Național de Medicină Legală (INML).

De asemenea, se va face în continuare cercetarea la fața locului și vor fi audiate persoanele care dețin și administrează clubul, a mai spus procurorul.

Procurorii și echipele de criminaliști au făcut cercetarea la fața locului, au ridicat probe care să ajute în stabilirea cauzelor incendiului, inclusiv înregistrări video care au surprins momentul în care focul a aprins materiale din sala de la Clubul Colectiv în care se desfășura concertul, apoi s-a propagat. Forțele de ordine au securizat zona, pentru a permite anchetatorilor să facă cercetări.

De asemenea, anchetatorii audiază mai mulți martori și cer avize și documente referitoare la clădire și la folosirea acesteia pentru concerte sau alte spectacole. De asemenea, sunt analizate înregistrările video.

Procurorii vor stabili și dacă organizatorul concertului avea dreptul să folosească materiale pirotehnie și dacă în acest sens exista un aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

În anchetă se va avea în vedere și dacă organizatorii aveau un plan de evacuare în cazuri de urgență, dacă ușile de evacuare putea fi ușor accesibile și dacă în club erau mai multe persoane decât permite suprafața sălii.

Prioritatea anchetatorilor în acest moment, în cazul incendiului din clubul bucureștean Colectiv, soldat cu 27 de morți și 146 de răniți, este identificarea victimelor, urmând ca apoi să fie audiați răniții care pot vorbi cu anchetatorii.

Oficiali din Poliția Capitalei au declarat pentru MEDIAFAX că la Institutul Național de Medicină Legală vor ajunge ofițeri ai Serviciului Omoruri, care vor participa la identificarea celor decedați, în timp ce alți polițiști vor încerca să vorbească cu victimele care pot relata ce s-a întamplat în club după terminarea concertului.

Totodată, urmează ca polițiștii și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București să îi audieze și pe organiatorii spectacolului, precum și pe patronii locației în care a avut spectacolul.

Ultimul bilanț al incendiului de vineri seară din Club Colectiv, din Capitaă, arată 27 de persoane decedate și alte 146 de persoane internate în acest moment la spitalele din Capitală, a anunțat, sâmbătă dimineață, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedați nu au fost identificați.

Secretarul de stat țn Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunțat, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență care a avut loc la Guvern la ora 7.00, că la acest moment sunt 146 de persoane internate.

Numărul persoanelor decedate este de 27, dintre care 26 au murit înainte de a fi aduse la unități meedicale, iar cea de-a 27-a a decedat la Spitalul Universitar.

Arafat a precizat că 17 din cele 26 de persoane decedate în afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificați 5 din cei 146 de răniți internați la acest moment.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că sâmbătă, la ora 12.30, va avea loc o ședință de Guvern, iar Comitetul Național pentru Situații de Urgență va propune declararea a trei zile de doliu național.