ANCHETĂ. Verdict în cel mai mare scandal izbucnit la Poliția Capitalei din cauza pandemiei. Ce s-a găsit la Serviciul Omoruri!

Publicat: 06 07. 2020, 18:43
Sursă Foto: Mediafax Foto

Reprezentanții Corpului de control al Poliției Capitalei au finalizat o verificare, de mari proporții, la Serviciul Omoruri, după ce o parte dintre anchetatori au fost bănuiți de directorul instituției, comisarul șef Bogdan Berechet, că ar fi încasat, în mod abuziv, pe perioada stării de urgență, un spor de toxicitate.

Imediat după ce România a ieșit din starea de urgență, la Poliția Capitalei a izbucnit un scandal uriaș după ce șeful instituției a cerut un control amănunțit la Serviciul Omoruri, pentru a verifica dacă ofițerii care lucrează în structura respectivă au încasat, în mod legal, sporul de toxicitate pe perioada în care țara a fost blocată de pandemie.

Practic, comisarul șef Berechet dorea să afle dacă polițiștii care mergeau la morțile suspecte, unele provocate chiar de virusul ucigaș, făceau cercetarea la fața locului în cele mai mizerabile locuri din oraș ori audiau victime ale unor tentative de omor în spitale pline cu bolnavi de COVID-19, au fost, cu adevărat, expuși unor riscuri. În caz contrar, potrivit legii, șefii acestei structuri ar fi putut să fie dați afară din sistem.

După o anchetă care a durat aproximativ o lună, ofițerii desemnați cu cercetarea prealabila și-au încheiat activitatea și au finalizat cercetările. Potrivit surselor citate, concluziile au fost că polițiștii verificați sunt nevinovați: „Nu constituie abatere disciplinară în sensul art. 57 din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul semnat de structura de control.

S-a cerut o anchetă nouă

Ca urmare, comisarul șef Bogdan Berechet s-a văzut nevoit să claseze dosarul de cercetare, care, mai exact, în viza pe șeful Serviciului Omoruri și pe șefii de Birorurilor Omoruri, Morți Suspecte și Agresiuni Sexuale

Totodată și-a încheiat activitatea și grupul de lucru constituit la nivelul Poliției Capitalei, care, după ce s-a stabilit că sporul respectiv a fost acordat legal ar fi recomandat, printre altele „să se încerce, pe cât posibil, ca DGPMB să restituie polițiștilor sumele care au fost tăiate nejustificat”.

Totuși, spun sursele citate, deși dosarul a fost clasat, directorul General al Politiei Capitalei a cerut o nouă anchetă, de această dată una administrativă, susținută de o nouă comisie, care să stabilească dacă sporul respectiv s-a încasat în condiții legale, iar daca nu, să-i oblige pe polițiști să dea banii înapoi.