Anchetatori: Cea mai probabilă cauză a accidentului de elicopter este o defecțiune tehnică

Publicat: 27 04. 2012, 15:22
Actualizat: 14 05. 2012, 17:08

Prim-adjunctul procurorului general al României, Marius Iacob, a declarat, pentru MEDIAFAX, că s-a încheiat cercetarea la locul unde s-a prăbușit elicopterul în zona Ostrov, au fost ridicate mai multe dispozitive electronice, cea mai probabilă cauză a accidentului fiind o defecțiune tehnică.

Toate resturile aparatului de zbor prăbușit joi au fost ridicate pentru expertizare, anchetatorii sperând să fie și cutia neagră între ele, însă nu sunt convinși, deși ucrainenii din cel de-al doilea elicopter au declarat anchetatorilor români că era dotat cu înregistrator de bord.

În accidentul de joi au decedat cinci bărbați, angajați ai unei firme specializate în stingeri de incendii forestiere, care anual asigurau servicii în Turcia.

Astfel, joi, două elicoptere KA 32 (26), aparținând unei firme din Republica Moldova, au decolat din Chișinău, ele zburând în echipă. Ele aveau la bord echipaj și pasageri din Ucraina.

La un moment dat, elicopterul din față a pierdut legătura radio cu cel de-al doilea, astfel că s-a întors din drum și au găsit aparatul colegilor în flăcări.

Prim-adjunctul procurorului general al României, Marius Iacob, a spus că nu s-a comunicat nimic turnului de control înainte de prăbușire.

Cei cinci ucraineni care și-au găsit colegii morți au spus anchetatorilor români că nu își explică ce s-a întâmplat de s-a prăbușit aparatul.

Deși indiciile ar releva faptul că a survenit o defecțiune tehnică în timpul zborului ce a dus la accident, procurorii nu exclud ipoteza unei erori umane.

Piloții ucraineni, care au pilotat joi cele două elicoptere, sunt experimentați, având multe ore de zbor.

Condițiile de zbor de joi au fost favorabile.

Cei cinci ucraineni din elicopterul care zbura împreună cu cel prăbușit în zona Ostrov, din județul Tulcea, au fost audiate de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Ancheta echipei operative formate din procurori și experți ai Institutului Național de Criminalistică s-a desfășurat cu sprijinul polițiștilor de la Inspectoratului Poliției Județene (IPJ) Tulcea.