Andrei Caramitru, în primul mesaj public după moartea tatălui său: „Mulțumim din suflet”

Publicat: 08 09. 2021, 23:03
Actualizat: 08 09. 2021, 23:06
Ion Caramitru / Sursă Foto: Facebook

Andrei Caramitru, fiul marelui actor Ion Caramitru, a postat, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, primul mesaj public după moartea tatălui său.

În postarea sa, Andrei Caramitru le-a mulțumit tuturor, în numele familiei sale, pentru mesajele și gândurile de susținere pe care le-a primit după decesul tatălui său.

„Mulțumim din suflet, atât eu cât și familia, pentru mesajele primite și pentru gândurile pe care atâția dintre voi le-ați împărtășit în aceste momente grele de despărțire.

Ceremoniile vor fi vineri. Pentru cei care vor să se reculeagă înainte, există în foaierul TNB un loc dedicat memoriei lui”, a scris Andrei Caramitru, fiul marelui actor Ion Caramitru, pe pagina sa de Facebook.

Actor, regizor şi manager cultural, Ion Caramitru a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. El fusese internat în spital și suferise investigații medicale la începutul lunii trecute și, din motive medicale, nu a putut ajunge la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), ediție care îi era dedicată.

Ion Caramitru s-a născut în 9 martie 1942, în București și conducea TNB din anul 2005. A fost președinte al UNITER din 1990, iar între 1996 și 2000 a fost ministru al Culturii.

A murit la Spitalul Elias

Marele actor era internat la Spitalul Elias, iar medicii de acolo au confirmat că, după trei săptămâni în care s- a luptat cu un stafilococ foate rezistent la antibiotice, lupta sa a luat sfârșit. Surse medicale au declarat, pentru Gândul, că s-au încercat toate tratamentele posibile, dar, din păcate marele actor a intrat în insuficiență multiplă de organe.

Studii și roluri remarcabile

A urmat studiile de licență în actorie la Institutul de Artă Teatrală Şi Cinematografică „I.L.Caragiale” – Bucureşti (1960 – 1964), iar între 1071 și 1975 a urmat cursurile post universitare d eregie teatru. A fost actor și regizor al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, din 1965 în 1993, pe care l-a condus apoi, între 1990 și 1993. Ca actor a interpret a mai mult de 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth etc.). Roluri principale: Romeo, Hamlet, Octavius, Feste (Shakespeare), Leonce (Buchner), Eugen Marchbanks (Bernard Shaw), Cotrone (Pirandello), Perdican (Alfred de Musset), Riccardo Fontana (Rolf Hochout). El a regizat aici Amintiri de Alexei Arbuzov, Neînsemnaţii de Terry Johnson, Dialoguri (spectacol de autor), A treia ţeapă de Marin Sorescu, Forma mesei de David Edgar, Acasa de David Storey, arată biografia oficială de pe site-un TNB. În cinematografie, unde a debutat în 1963, a avut roluri principale în 40 de filme româneşti, americane, britanice, irlandeze, franceze,cele mai importante fiind: rolul Ion din Comoara de la Vadul vechi, regia Victor Iliu, La porţile albastre ale oraşului, Luchian, Stejar – Extremă Urgenţă, Punga cu libelule, Liceeni, Extemporal la dirigenţie, Întunecare, Jude City BBC 1 T.V. Serial; A Question of Guilt, Channel 4; An Exchange of Fire, Channel 4; „Mission Impossible”, Paramount, regia Brian de Palma; Two deaths, BBC 1,regia Nicholas Roeg; Deep Secrets, Granada Manchester TV; Amen, regia Costa Gavras. Actorul a colaborat cu mari producători, România Film, BBC 1 TV, Channel 4, Paramount, Granada Manchester TV și a avut colaborări permanente cu instituţiile de spectacol din România pentru roluri importante în spectacolele din repertoriu şi regie de spectacole.