Andrei Marga ignoră CNSAS și dă vina pe „tismăneni”: „Nu am fost colaborator și nu am dat nici un fel de note informative”

Publicat: 22 12. 2012, 15:24
Actualizat: 22 12. 2012, 15:24

Președintele Institutului Cultural Român, fostul ministru de Externe Andrei Marga, susține în continuare că nu a dat note informative la Securitate și că se confruntă cu o „mobilizare pentru defăimarea numelui” său. Marga spune, într-un comunicat postat pe siteul ICR, că a aflat „de pe site-uri” că Revista 22 a publicat o știre care susține că el a dat note informative în 1977-1978, fără să fi fost colaborator al Securității.

Cu toate acestea, publicația amintită de Marga nu a făcut altceva decât să publice adeverința dată publicității vineri de CNSAS, în care se arată că Marga a dat mai multe note informative la Securitate, semnate cu numele de cod Horia, chiar dacă nu a existat un angajament semnat cu Securitatea. Acesta a fost motivul care a făcut CNSAS să nu îi dea lui Marga adeverință de „colaborator al Securității ca poliție politică”.

Marga susține că totul este o „mobilizare pentru defăimarea numelui” său, declanșată de consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu, la care s-ar fi alăturat „tot felul de tismăneni, paladini, etc., care bat câmpii cu dezinvoltură”.

„Spun încă o dată – cu acest prilej, spun pentru ultima oară – că nu am fost colaborator și nu am dat nici un fel de note informative. Nimeni nu mi-a cerut să o fac. În spatele întregii campanii sunt falsificări și manipulări de care nu am timp să mă ocup, chiar dacă ele vor să atingă diversele mele conexiuni internaționale”, scrie Andrei Marga.

Redăm mai jos comunicatul lui Andrei Marga:

„Am aflat de pe site-uri că Revista 22 publică o „știre” în care se spune că am dat note informative în 1977-1978, fără a fi colaborator al fostei Securități.

Sunt nevoit să amintesc, din nou, că am fost ministru în patru guverne, iar vreme de nouăsprezece ani am condus Universitatea „Babeș-Bolyai”. Controlul trecutului meu a fost multiplu, repetat și recent. Nu s-a găsit nimic compromițător.

În ultimele luni, a existat însă o efectivă mobilizare pentru defăimarea numelui meu, declanșată, cum se știe, de un consilier prezidențial. La această campanie s-au atașat tot felul de tismăneni, paladini etc., care bat câmpii cu dezinvoltură. În această toamnă, campania a continuat în legătură cu preluarea ICR și acțiunile mele de demantelare a unei feude. Neputând să se atace ceea ce am făcut după 1989 (nici ca rector, nici ca profesor, nici ca ministru al educației naționale, nici ca ministru de externe sau ca autor), s-a inventat și se inventează, după maxima „murdărește că tot rămâne ceva”.

Spun încă o dată – cu acest prilej, spun pentru ultima oară – că nu am fost colaborator și nu am dat nici un fel de note informative. Nimeni nu mi-a cerut să o fac. În spatele întregii campanii sunt falsificări și manipulări de care nu am timp să mă ocup, chiar dacă ele vor să atingă diversele mele conexiuni internaționale. Să sperăm că și justiția noastră va putea fi, într-o bună zi, de sine stătătoare și va face lumină în astfel de situații”.

CITEȘTE AICI ADEVERINȚA CNSAS DESPRE ANDREI MARGA