Andronescu: Controlul Ministerului Educației la Universitatea Bioterra va începe luni

Publicat: 27 09. 2012, 23:39
Actualizat: 27 09. 2018, 23:48

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat, joi, că Universitatea Bioterra din Capitală va fi supusă, începând de lunea viitoare, unor verificări ale Corpului de control al Ministerului Educației, fiind vizat în special modul de „gestionare” a studenților, începând cu înmatricularea, și a notelor.

Controlul, anunțat inițial că va demara joi, a fost amânat din pricina faptului că sunt în desfășurare anchetele organelor abilitate, în dosarul divulgării de subiecte la Universitatea Bioterra.

„Dacă vor exista derapaje, fără îndoială, vom lua măsuri”, a mai spus ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, la Realitatea TV.

Întrebată dacă, în urma verificărilor, există riscul ca universitatea să fie închisă, Andronescu a spus: „Există și acest risc, dar sunt multe alte măsuri până acolo”.

În același context, ministrul Educației a precizat că, în prezent, Universitatea Bioterra este creditată cu un „grad limitat de încredere”, iar dacă la o evaluare a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) se va constata că nu sunt îndeplinite standardele necesare, instituția poate coborî la „neîncredere”, după care poate urma lichidarea.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, în cazul instituțiilor de învățământ superior, sunt necesare mecanisme de autoevaluare, prin care „derapajele” să fie constatate și înlăturate mai ușor.

Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra București, a fost reținut de procurori, joi, fiind acuzat de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare la fals intelectual și material.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reținut faptul că, în perioada iunie – iulie 2012, Dulugeac a furnizat informații ce nu sunt destinate publicității mai multor persoane care au susținut examenul de licență la Universitatea Bioterra București.

Totodată, mai arată sursa citată, cu ajutorul mai multor funcționari din cadrul universității, învinuitul a modificat notele obținute la susținerea lucrării de licență sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenți fără ca aceștia să susțină respectivele examene.

Adrian Dulugeac este șef de lucrări și prodecan la Facultatea de Control și Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alături de Laura Harcan, șef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licență.

Angajații de la Universitatea Bioterra cercetați de procurori ar fi cerut de la studenți între câteva sute și 1.000 de euro pentru o mărire de notă și între 1.000 și 3.000 de euro pentru o diplomă de licență, au declarat, joi, surse judicare.

Potrivit surselor citate, unii studenți erau ajutați să primească subiectele pentru examenul de licență, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau să își mărească notele obținute la examene erau ceruți de la câteva sute până la 1.000 de euro. Au fost și cazuri în care unii studenți au primit note deși nu au participat la examene, pentru obținerea diplomei de licență în acest fel fiind cerute sume între 1.000 și 3.000 de euro.

În acest caz, polițiștii și procurorii au efectuat, joi, 19 percheziții în București, dintre care una domiciliară și 18 la Universitatea Bioterra, precum și alte trei în Olt, Drăgășani și Ilfov. Peste 40 de persoane urmau să fie audiate la sediul Poliției Române.