Andronescu: Ne vom bate pentru ca Educația să aibă mai mulți bani în 2013

Publicat: 12 12. 2012, 18:22
Actualizat: 02 11. 2014, 11:48

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat astăzi că se va bate în Parlament pentru ca Educația să aibă în bugetul viitor mai mulți bani, chiar dacă Guvernul a adoptat astăzi o ordonanța  prin care amână alocarea a 6% din PIB pentru învățământ până în 2014.

„Ordonanța de astăzi reglează finanțarea Educației până la apariția  bugetului de stat pe 2013. Noi, în acest moment, nu știm cât va fi bugetul pe care îl va avea educația, pentru că abia de aici încolo noul guvern va negocia cu Ministerul de Finanțe bugetul Educației. Până la apariția bugetului pe 2013 finanțarea se face pe legea bugetului, care trebuie să aibă la bază legislația veche. Noi o să ne batem să avem un buget cât mai mare”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educației. 

Ministrul a mai spus că este convinsă că Educația va primi în 2013 mult mai mult decât în acest an, când au fost alocați numai 2,83%. A evitat însă să spună cu ce procent va merge în parlament pentru Educație. Ministrul a susținut că finanțarea va veni și de la Comisia Europeană, în urma discuțiilor purtate până acum.

Ministrul a arătat că printre prioritățile aflate în discuții în acest moment sunt obținerea fondurilor pentru atelierele și școlile profesionale, susținerea elevilor care fac aceste școli, dar și pentru atelierele de practică din liceele tehnologice.

De asemenea, Andronescu a spus că Ministerul Educației poartă negocieri și cu Banca Mondială, care a susținut mult timp învățământul românesc și pentru alte proiecte.