Andronescu: Resping acuzațiile mincinoase ale PDL legate de OUG privind diplomele educatorilor

Publicat: 18 01. 2013, 14:12
Actualizat: 25 03. 2017, 10:06

Vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, că respinge acuzațiile „mincinoase” ale PDL la adresa OUG privind diplomele educatorilor și a arătat că actul normativ „vine să corecteze aberațiile făcute pe timpul lui Daniel Funeriu în Legea 1 a învățământului”.

„Resping acuzațiile mincinoase ale PDL, Ordonanța 92/2012 vine să corecteze aberațiile făcute pe timpul lui Funeriu în Legea 1, vine și reintroduce funcțiile de educator/educatoare, învățător/învățătoare”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ea a arătat, într-o conferință de presă, că Legea învățământului desființa funcțiile de educator/educatoare, învățător/învățătoare și ca urmare „cei peste 40.000 de oameni care dețineau aceste funcții în sistem și sunt titulari în sistem nu mai existau”.

„Ca urmare, Ordonanța 92/2012 vine și reintroduce aceste funcții care, după opinia mea, trebuie să rămână cât în sistemul nostru de învățământ avem titulatori educatori/educatoare, înățători/învățătoare. Domnul Funeriu, prin metodologia pe care a elabtorat-o a stabilit faptul că absolvenților de licee pedagogice, educatoarelor și învățătoarelor li se pot echivala pe baza ordonanței practice studiile de licență. Lucrul acesta nu se întâmplă nicăieri în lume. Studiile de licență se termină cu o diplomă care dă drepturi deținătorului ei, câștigate prin studii. Domnul Funeriu dă această posibilitate de echivalare pe baza experienței și stabilește că dacă în patru ani nu se fac aceste echivalări, omul pleacă din sistem. Ceea ce ordonanța nu face. Ordonanța nu vorbește de echivalări, și spune că cei care sunt acum educatori/educatoare, învățător/învățătoare pot să-și continue studiile de licență și să devină profesori și le dă pentru aceasta o perioadă de șase ani”, a explicat Ecaterina Andronescu fost ministru al Educației.

Ea a arătat că ordonanța va intra în Parlament și poate fi astfel amendată.

Ecaterina Andronescu a precizat că ea va propune în Parlament să se scoată obligativitatea celor șase ani.

„Eu voi propune ca cei care sunt acum educator/educatoare, învățător/învățătoare și doresc să-și continue studiile să poată să facă acest lucru, dar să nu se creeze obligativitate”, a precizat Ecaterina Andronescu.