Angajații din penitenciare cer demisia ministrului Justiției și majorarea salariilor cu 15%

Publicat: 05 08. 2017, 10:13
Actualizat: 26 03. 2019, 00:11

„Ministrul Justiției trebuie să răspundă pentru totala lipsă de implicare, angajații din penitenciare fiind singurii care nu beneficiază de majorarea cu până la 15% a salariului de bază acordată prin Ordonanțe de Urgență ale Guvernului tuturor celorlalți angajați din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Practic, agenții și ofițerii de penitenciare rămân singura categorie profesională din acest sector de activitate care nu beneficiază de această majorare salarială, deși în perioada de consultări inițiatorii proiectului și instituțiile avizatoare au fost insistent sesizați de către sindicatele din penitenciare referitor la această problemă”, arată sursa citată.

Angajații din ANP consideră că ministrul Justiției, Tudorel Toader, este principalul vinovat pentru această formă de discriminare salarială a celor din penitenciare.

„În aceste condiții, una dintre măsurile pe care o vom propune marți, 8 august 2017, la discuțiile cu ministrul Justiției pe tema adoptării unui pachet de măsuri pentru rezolvarea problemelor din penitenciare va fi chiar solicitarea demisiei ministrului Justitiei, pentru incompetență și dezinteres. Indiferent, însă, de ce decizie va lua acesta – bănuim că va dori și dânsul să rămână cât mai mult în funcție, cerem Guvernului României să elimine situația discriminatorie în care sunt pusi angajații din penitenciare și să aprobe majorarea cu până la 15% a salariului de bază și pentru această categorie de personal”, menționează sursa citată.

Între timp, protestele angajaților din penitenciare, începute la 1 august, prin refuzul de a efectua ore suplimentare care va duce inevitabil la blocarea a activității penitenciarelor, continuă pe durată nedeterminată. Sindicaliștii amenință că urmează pichetări ale penitenciarelor și acțiuni de protest la Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Justiției.

„Pe lista de revendicări adăugăm, alături de îmbunătățirea condițiilor de muncă, eliminarea deficitului de personal și construirea unui cadru legal care să protejeze angajații penitenciarelor, eliminarea discriminărilor salariale, dar și demiterea ministrului Justiției pentru incapacitatea de a înțelege și rezolva problemele din penitenciare”, conchid angajații din închisori.

Salariile polițiștilor vor fi majorate cu 10%, iar cele ale personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cu 15%, după ce Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, Ordonanța de Urgență privind veniturile bugetarilor, conform Ministerului Muncii.

Ordonanța de Urgență adoptată vineri în ședința de Guvern prevede majorarea cu 10% a salariului brut al polițiștilor. În același act normativ aprobat este prevăzută și creșterea cu 15 procente a salariului brut al personalului civil din instituțiile publice de apărarte, ordine publică și securitate națională, aici nefiind inclus personalul civil din Ministerul Apărării Naționale și instituțiile aflate în subordinea sa.