ANI îl reclamă la Parchet pe Mircea Diaconu pentru abuz în serviciu. Senatorul PNL este acuzat că a favorizat angajarea soției la Teatrul Nottara

ANI îl reclamă la Parchet pe Mircea Diaconu pentru abuz în serviciu. Senatorul PNL este acuzat că a favorizat angajarea soției la Teatrul Nottara
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 04:57

ANI sesizează Parchetul instanței supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu și conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator și director la Teatrul „C.I.Nottara”, pentru că favorizat numirea soției sale în funcția de regizor la teatru.

Agenția Națională de Integritate a constatat că sunt indicii referitoare la posibila săvârșire de către Mircea Diaconu, director în cadrul Teatrului „C.I. Nottara” și senator a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzute și pedepsite de art. 2531 și art. 248 din Codul Penal al României.

În urma evaluărilor demarate în 15 noiembrie 2010, s-au constatat că în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soția lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului „C.I. Nottara”, a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Maria Diana Diaconu a exercitat, în perioada 19 noiembrie 2001 – 15 august 2007, funcția de actor în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”.

Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului „C.I. Nottara”, Mircea Diaconu, deși nu îndeplinea condițiile înscrise în fișa postului de regizor artistic, de minim un an experiență în domeniul regiei, maria Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Secția „Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)”.

În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost președinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soției sale calificativul maxim.

În 15 august 2007, Maria Diana Diconu a fost promovată în funcția de regizor artistic.

Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale, obținut în perioada 2007 – 2010 de către aceasta a fost de 83.684 de lei.

Agenția Națională din Integritate a constatat printr-o decizie din 27 ianuarie că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupă și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală.

Instanța Curții de Apel București a respins ca nefondată, în 16 septembrie, contestația lui Mircea Diaconu față de decizia ANI, senatorul anunțând că va contesta hotărârea la instanța supremă.

Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, pe 15 noiembrie 2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilităților.

Potrivit ANI, Mircea Diaconu este senator din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan și director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”.

Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că are o decizie a Senatului potrivit căreia activitatea sa artistică „și nu comercială” nu este incompatibilă cu funcția de senator.

„Dacă și teatrul este incompatibil… sau poate s-a primit ordin să fie incompatibil”, spunea atunci Diaconu.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcție ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.

Diaconu: Soția mea nu este croitoreasă. Este actrița Diana Lupescu. Ce vină are ea săraca?

„Trăim în România. N-am ce să comentez. E vijelia cotidiană care ne-a întors în anii 50, ca metode, ca principii”, a declarat Mircea Diaconu, contactat de MEDIAFAX în legătură cu decizia ANI.

El a precizat că în momentul de față este în turneu în Germania. „Lista incompatibilităților mele abia se deschide. Acum, spre exemplu, sunt și director de teatru și conduc și mașina teatrului în turneu. Le mai dau eu ANI-lor și alte motive de subminare a economiei naționale și probabil, dacă mă concentrez bine, și de genocid”, a spus râzând Mircea Diaconu.

Totodată, Diaconu a atras atenția că nu pleacă din România. „Mă întorc marți noapte. Sunt în turneu în Germania cu «Vacanță în Guadelupa», o comedie proaspătă, o farsă politică, ceea ce e practic o contradicție în termeni”, a continuat Diaconu.

În ceea ce o privește pe soția lui, Mircea Diaconu a spus: „Soția mea nu este croitoreasă. Este actrița Diana Lupescu. Ce vină are ea săraca? Asta mă doare cel mai mult, este posibil să sufere ea”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021