ANI vrea să cumpere un sistem IT de 6,8 milioane de euro pentru identificarea neregulilor la licitații

Publicat: 10 01. 2014, 14:20
Actualizat: 31 01. 2019, 18:32
Agenția Națională de Integritate (ANI) va organiza, la 5 martie, o licitație pentru un sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese în domeniul achizițiilor publice, valoarea proiectului fiind estimată la 30,4 milioane de lei, TVA inclusă (6,8 milioane de euro).

Agenția Națională de Integritate (ANI) va organiza, la 5 martie, o licitație pentru un sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese în domeniul achizițiilor publice, valoarea proiectului fiind estimată la 30,4 milioane de lei, TVA inclusă (6,8 milioane de euro).

Durata contractului a fost stabilită pentru 12 luni de la data atribuirii, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro.

Viitorii ofertanți vor depune o garanție de participare de 490.800 lei.

„În măsura în care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor respinge contestația, ANI va reține contestatorului din garanția de participare suma de 10.014,45 lei. În cazul ofertanților care se regasesc în categoria IMM, conform Legii 346/2004, garantia de participare se constituie în procent de 50% din cuantumul precizat. Cuantumul garanției de bună execuție: 10% din valoarea fără TVA a contractului atribuit”, se arată în anunțul de participare.

Denumit Prevent, proiectul va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Contractul de finanțare a fost semnat la finele lunii noiembrie.

În martie 2013, președintele ANI, Horia Georgescu, a anunțat că sistemul Prevent va funcționa printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerțului, cât și la nivelul instituțiilor fiscale, astfel încât să se facă relaționarea cu persoanele conducătoare de instituții publice sau implicate în proceduri de achiziție publică.

Ulterior, șeful ANI a afirmat că instituția va avea funțional, în iunie 2014, un sistem informatic care va emite avertismente în timp real atunci când apar nereguli în timpul procedurilor de achiziții publice finanțate cu fonduri europene.

„Într-o primă fază, toate persoanele implicate în procesele de achiziții publice finanțate cu fonduri europene vor fi monitorizate în timp real și sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci când în timpul derulării procedurilor de licitație sunt semnalate rude de gradul I și II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitațiile publicate în SEAP”, a spus Georgescu la finele lunii octombrie.

În urma unui studiu ANI efectuat în 2012, la care au participat peste 80 de entități reprezentate de consiliile locale, municipale și reședințe de județ, au fost identificate 78 de persoane, aleși locali, care au încasat bani publici prin procedura achizițiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.