Animalele fără stăpân din Capitală vor fi sterilizate, din septembrie, de fundația Vier Pfoten

Publicat: 03 05. 2012, 18:11
Actualizat: 14 05. 2012, 15:26

Animalele fără stăpân din București vor fi prinse, sterilizate, deparazitate, vaccinate antirabic și marcate, începând din septembrie, în cadrul unei campanii de un an care va demara în baza unui protocol încheiat de Primăria Capitalei și Fundația Vier Pfoten.

Medicii veterinari ai fundației vor efectua sterilizările, în clinica adăpostului deținut de primărie în bulevardul Theodor Pallady nr. 262, sector 3, dar și în clinicile mobile ale Vier Pfoten. După perioada postoperatorie, animalele vor fi returnate în locul din care au fost luate, spun reprezentanții fundației.

Municipalitatea va trebui să asigure faptul că „angajații și contractorii nu vor iniția acțiuni de maltratare sau ucidere a acestor animale”.

„Nici noi nu dorim câinii pe stradă și ne dorim oprirea înmulțirii lor, însă soluția nu este eutanasierea lor, ci sterilizarea. Este vorba despre o sterilizare masivă, care să ducă la oprirea înmulțirii animalelor”, a declarat, joi, Cuchi Bărbuceanu, de la Vier Pfoten.

Reprezentantul fundației a explicat că sterilizarea a doar o mie sau două de câini dintre cei aproximativ 20.000 care ar fi în București nu reprezintă o soluție pentru stoparea înmulțirii animalelor fără stăpân.

Ultima campanie de sterilizări derulată de Vier Pfoten în Capitală a avut loc în perioada septembrie 2010 – martie 2011, în baza unui protocol similar. Până la extinderea sterilizărilor la nivelul întregii Capitale, fundația va continua campania începută în martie în sectorul 6, mai spun reprezentanții Vier Pfoten.

Municipalitatea bucureșteană va fi sprijinită în problema câinilor fără stăpân și de Asociația Portico. Aceasta a amenajat un centru de protecție, îngrijire și adopție a animalelor fără stăpân, situat la aproximativ 35 de kilometri de Capitală, în satul Uzunu, comuna Călugăreși, județul Giurgiu.

Directorul Asociației Portico, Florian Fugașin, a precizat că se așteaptă autorizația sanitar-veterinară de funcționare și că, imediat după obținerea acesteia, vor putea fi aduși primii câini.

Potrivit primarului general Sorin Oprescu, municipalitatea se va implica, pentru început, în strângerea câinilor de pe străzi și aducerea lor în adăpost, în principal pentru sterilizare. Edilul a adăugat că municipalitatea va încerca să pună la dispoziție, pe lângă mașinile care vor transporta acești câini, și vaccinurile obligatorii sterilizării.