ANSVSA dă vina pe Apele Române și pe Ministerul Educației în cazul interzicerii recoltării de midii din Marea Neagră

Publicat: 17 01. 2020, 18:02

Potrivit anunțului ANSVSA de vineri, 17 ianuarie 2020, clasificarea zonelor de unde se recoltează midiile, în vederea comercializării, se face la solicitarea părților interesate, reprezentate de ANPA, asociații de pescari, companii pescărești etc. Conform documentului de presă remis la redacție, ANPA a transmis către ANSVSA încă din luna iulie 2019 această solicitare.

Sursa citată mărturisește însă că demersurile întreprinse de ANSVSA către ANAR și MEC pentru a se pronunța asupra acestui acord, până în prezent nu au primit un răspuns oficial.

„Implicarea celorlalte autorități este esențială, deoarece acestea au competența să comunice zonele delimitate de unde se va realiza recoltarea moluștelor, sursele de poluare și impactul pe care îl au sursele de poluare. În conformitate cu cerințele legislative, recoltarea moluștelor bivalve vii este permisă doar din zone a căror situare și limite sunt fixe, clasificate în clasele A, B, sau C, clase ce indică nivelul de contaminare fecală”, se precizează în comunicatul de presă. „ANSVSA, autoritatea competentă pentru clasificarea zonelor de recoltare a moluștelor bivalve vii, după primirea tuturor datelor necesare, va proceda la clasificarea respectivelor zone”.

Fanii midiilor recoltate legal din Marea Neagră ar putea gusta anul acesta doar din fructele de mare importate, ca urmare a incertitudinii în care se află pescarii autohtoni generată de sistarea de către Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a operațiunilor de profil în august 2019.

Președintele Federației Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră, Laurențiu Mirea, citat de Agerpres, a spus că ani la rândul pescarii și-au desfășurat activitatea în baza analizelor efectuate în laboratoarele DSVSA Constanța pe fiecare lot de midii capturate cu scafandri în Marea Neagră.

„După trei ani (n.r. – de pescuit) ne amendează pentru midii care au fost analizate în laboratoarele lor. La finele anului trecut am fost la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și am discutat cu fosta conducere a instituției despre clasificarea apei, dar o dădeau din stânga în dreapta, că pescarii sunt vinovați că nu au făcut cerere. Din punctul meu de vedere însă, o instituție a statului român care nu aplică un regulament european din anul 2004 este în culpă”, a precizat pentru Agerpres șeful organizației citate.

Lipsa unei clasificări a apelor de pe litoralul românesc al Mării Negre, conform Regulamentului CE nr. 854, a afectat de altfel și activitatea unei societăți tulcene care a desfășurat un proiect cu fonduri europene pentru exploatarea scoicilor vongole, o inițiativă similară fiind derulată în momentul de față și în apele de la Marea Neagră ale Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Sursă foto: Pixabay