Antal: Românii să sprijine autonomia Ținutului Secuiesc, noi le dăm posturi de conducere

Publicat: 16 11. 2013, 20:28
Actualizat: 27 03. 2019, 13:18

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, lider local al UDMR, a declarat, sîmbătă, la o conferință intitulată „Autonomie și regionalism – provocările deceniului”, că autoritățile locale și județene reprezintă bastionul prin care maghiarii își pot păstra identitatea națională și să își dezvolte cultura, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Antal a făcut această declarație în contextul în care, la o masă rotundă, președintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a întrebat de ce nu există reciprocitate în cererile comunității maghiare, respectiv de ce nu a fost de acord niciodată să ofere posturi de conducere unui etnic român în județul Covasna, în condițiile în care în zonele în care maghiarii sunt minoritari cer posturi de viceprimar sau de vicepreședinte la consiliile județene.

„Am o propunere publică pentru reprezentanții comunității românești. Suntem dispuși să facem un pact sau să avem o înțelegere, respectiv dacă dânșii vor susține demersul privind autonomia și vom avea o regiune cu statut special, atunci vom acorda garanții că membrii comunității românești pot avea posturi de conducere. Mi se pare absolut normal să fie așa, dar principiul proporționalității etnice ar trebui să se aplice peste tot, adică inclusiv în Jandarmerie sau în Poliție”, a răspuns Antal.

Primarul din Sfântu Gheorghe a adăugat că principiul reciprocității este un subiect despre care se poate discuta, atât românii, cât și maghiarii având de câștigat, pentru că ar avea acces la posturi la care acum nu ajung.

Mai mulți specialiști, politicieni români și maghiari au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la o conferință intitulată „Autonomie și regionalism – provocările deceniului”, organizată de CNMT și de Institutul Balvanyos. Cu această ocazie a avut loc și o masă rotundă la care au fost prezenți primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), președintele CNS Izsak Balazs, președintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, liderul local al PNL Mădălin Guruianu, precum și președintele PPMT Toro T. Tibor.