ANTICIPARE. Ce soluții a găsit Stephen Hawking pentru salvarea omenirii. „Altfel, un virus va decima planeta!”

Publicat: 15 04. 2020, 08:59
Actualizat: 15 04. 2020, 09:01
ANTICIPARE. Ce soluții a găsit Stephen Hawking pentru salvarea omenirii. „Altfel, un virus va decima planeta!” / Sursă FOTO: Hepta

Stephen Hawking, binecunoscutul astrofizian britanic, a anticipat încă din 2001 faptul că un virus va decima omenirea, ci nu o armă atomică.

ANTICIPARE. Reputatul om de știință a prezis că ână la fârșitul acestui mileniu omenirea va dispărea din cauza unui virus dacă nu vor fi înființate în spațiul cosmic colonii umane.

Stephen Hawking considera că un virus va aduce sfârșitul rasei umane deoarece armele biologice pot fi create mult mi ușor în laborator decât cele nucleare, car necesită instalații vaste.

„Pericolul este că putem crea, accidental sau voluntar, un virus care va distruge rasa umană”, a declarat într-un interviu din 2001 omul de știință și autor al cărții „O scurtă istorie a timpului”.

Colonizarea – soluția salvatoare a rasei umane

„Deși riscul ca un dezastru să apară pe planeta Pământ într-un an e destul de mic, aceasta se accelerează în timp și devine aproape sigură în următoaa ie de ani sau următorii zece mii. Până atunci, ar trebui să ne extindem în spațiu și către alte stele, deci un dezastru pe Pământ nu ar însemna sfârșitul rasei umane.

Cu toate acestea, nu vom stabili colonii care se mențin în spațiu cel puțin pentru următoarele sute de ani, așa că trebuie să fim foarte atenți în această perioadă” , a declarat Stephen Hawking pentru BBC într-un interviu din 2016.

Importanța științei în dezvoltarea societății și supraviețuirea rasei umane

De asemenea, acesta a mai susținut că generațiile viitoare de cercetători ar trebui să fie conștiente de modul în care progresul științific și tehnologic schimbă lumea și să ajute publicul larg să-l înțeleagă.

„Este important să vă asigurați că aceste modificări se îndreaptă în direcțiile corecte. Într-o societate democratică, aceasta înseamnă că toată lumea trebuie să aibă o înțelegere de bază a științei pentru a lua decizii informate despre viitor.

Deci, comunică clar ceea ce încerci să faci în știință, și cine știe, s-ar putea să sfârșești prin a înțelege-o chiar tu însuți”, a subliniat omul de știință.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au formulat multe argumente pentru și împotriva colonizării spațiale.

Cele două cele mai frecvente în favoarea colonizării sunt supraviețuirea civilizației umane și a biosferei în cazul unui dezastru la scară planetară (natural sau creat de om) și disponibilitatea resurselor suplimentare în spațiu care ar putea permite extinderea societății umane.

Cele mai obișnuite obiecții cu privire la colonizare includ îngrijorarea că modificarea cosmosului poate spori interese deja puternice, inclusiv instituțiile economice și militare majore, și să exacerbeze procese preexistente, precum războaiele, inegalitatea economică și degradarea mediului.