Anunțul avocatului lui Adrian Năstase, după ce Judecătoria Sectorului 1 a admis executarea silită a fostului premier

Publicat: 01 02. 2013, 18:08
Actualizat: 01 02. 2013, 18:08

Cazacu a mai spus că decizia Judecătoriei Sectorului 1 reprezintă un prim pas al unei proceduri prealabile „ce se folosește în astfel de situații”.

Avocatul lui Năstase a menționat că „este o procedură formală prin care se verifică legalitatea titlului executoriu” și că aceasta „este valabilă pentru toată lumea implicată în dosar”.

„Executorul trebuie să emită niște somații și să lase timp rezonalbil celor în cauză să zică dacă execută de bună voie sau nu acea obligație. Iar după aceea, dacă nu execută de bună voie, fără îndoială că, la un moment dat, o să spună că se începe executarea silită”, a explicat Cazacu.

Apărătorul fostului premier a mai arătat că executarea „se poate începe, în primul rând, asupra bunurilor sechestrate și abia după aceea să se vadă dacă se acoperă integral creanța și dacă poate fi extinsă și asupra altor bunuri”.

„Este o cale lungă, cu multe proceduri, iar în timpul acestor proceduri persoanele implicate se pot apăra prin diverse contestații la executare, deci vom vedea” a mai spus Cazacu, precizând totodată că „executorul are dreptul să execute forțat, să meargă spre o executare silită”.

„Este important să vedem dacă el (executorul – n.r.) respectă legea. Dacă respectă legea, nu avem ce să contestăm. Dacă nu respectă legea, există contestație la executare”, a conchis avocatul lui Năstase.

Judecătoria Sectorului 1 a admis, vineri, cererea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) de încuviințare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei, prejudiciul din dosarul „Trofeul calității”, decizia neputând fi contestată.

ISC a solicitat miercuri instanței Judecătoriei Sectorului 1 încuviințarea executării silite a lui Adrian Năstase pentru un prejudiciu de peste 3,3 milioane de lei stabilit în obligația fostului premier prin decizia definitivă din dosarul „Trofeul calității”.

Solicitarea a fost judecată vineri, instanța admițând cererea formulată de un executor judecătoresc în numele ISC. Potrivit deciziei instanței, această cauză nu are cale de atac.

„Admite cererea de încuviințare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicențiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcții. Încuviințează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripția teritorială a Judecătoriei Sectorului 1 București, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentința penală nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală în dosar nr. 514/1/2009, rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum și pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 1.

În 29 ianuarie, ISC a formulat la Judecăroria Sectorului 1 și o cerere de încuviințare a executării silite a Dianei Gasparovici, aceasta urmând să se judece în 8 februarie, potrivit site-ului instanței.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Instanța a decis atunci și să mențină dispozițiile sentinței date de prima instanță prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian, Diana Gasparovici, SC A Rond SRL (societate a soților Popovici), SC Eurografica SRL (firmă lui Vasile Cristian Mihai) sunt obligați să plătească despăgubiri civile totalizând 6.481.383 lei (1.451.435 euro).

Diana Gasparovici, care a primit cinci ani de închisoare cu executare, este singurul condamnat din dosar care nu se află în închisoare, ea nefiind găsită de Poliție.