Anunțul lui Iohannis despre brigada multinațională a NATO în România

Publicat: 27 09. 2016, 18:02
Actualizat: 11 10. 2016, 11:32

Klaus Iohannis a anunțat, la declarația de presă care a urmat ședinței CSAT de marți, că rolul de brigadă multinațională va fi preluat de Brigada 2 Infanterie Rovine și că structura își va avea sediul la Craiova. 

„Pot să vă spun în premieră că s-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practică a temei referitoare la brigada națională. MApN a decis care unitate din România se va constitui în această brigadă multinațională. Este vorba despre Brigada 2 Infanterie Rovine care va prelua acest rol. Își are sediul în Craiova și acolo va funcționa și brigada multinațională”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că, deocamdată, Bulgaria și Polonia rămân țările care și-au anunțat participarea la acest demers și că este prematur să rostească numele altor state, cel puțin până la reuniunea miniștrilor de Externe. Iohannis a explicat că în 2017 vor putea fi comunicate clar trupele cu care participă fiecare țară și modul în care va fi organizată structura, iar în 2018 brigada multinațională va începe să-și desfășoare activitatea.

„În această fază nu cred că este oportun să vă spun cu cine mai negociem până nu se finalizează discuțiile. Vom face anunțul când vom ști sigur cine și cu ce efective participă, pentru că depinde și de cum vede NATO această brigadă multinațională. Către jumătatea lui 2017 vom fi în situația să declarăm efectivele, organizarea, iar în 2018 această brigadă va fi funcțională”, a explicat Iohannis.

Șeful statului a transmis și că o temă importantă de discuție în CSAT a fost situația industriei de apărare românești și a arătat că în ședință a fost analizată situația Companiei Naționale ROMARM, cu toate problemele și oportunitățile care există, și s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o reorganizare. 

„Avem o temă care apare periodic și care am considerat noi în CSAT că este foarte importantă și am avut o discuție amplă pe situația industriei de apărare românești. S-a analizat situația ROMARM, cu probleme, cu oportunități, și am discutat despre această chestiune destul de mult: e nevoie de o reorganizare la ROMARM pentru a o face mai performantă, mai credibilă și suficient de mare pentru a deveni un partener de încerede mai ales pentru investitorii din afara țării. Este nevoie de o corelare între nevoia de dotare a armatei române și ceea ce furnizează ROMARM. Acesta aspecte nu au fost tratate corespunzător mulți ani și trebuie să găsim căile cele mai bune pentru a le corela”, a precizat Iohannis.