Anunțul Ministerului de Externe despre dispariția avionului în care se afla jurnalistul Andrei Postelnicu

Publicat: 11 02. 2014, 15:28
Actualizat: 01 02. 2019, 01:39

„Am transmis instrucțiuni în cursul acestei dimineți prin Direcția Generală Afaceri Consulare către Ambasada noastră la Washington să fie în permanent contact cu autoritățile americane. Din informațiile pe care le primisem de la Ambasada noastră la Washington până să începem audierea la comisiile parlamentare (ora 14.00 – n.r.) se confirmă dispariția unui avion în legătură cu care existau indicii că ar fi existat și un cetățean român. Nouă nu ne-a fost confirmată până în urmă cu puțin timp, în mod oficial, identitatea” pilotului, a precizat Titus Corlățean.

Șeful diplomației a spus că sunt în curs de desfășurare operațiunile de salvare întreprinse de autoritățile americane.

„Noi avem informația că, din păcate, condițiile meteo erau destul de proaste, dar se fac toate eforturile. În orice caz, la nivelul ambasadei suntem în legătură permanentă cu autoritățile americane și, pe măsură ce vom avea informații, le vom comunica în primul rând familiei, că așa este firesc, și mai departe la nivelul opiniei publice”, a precizat Corlățean.

Întrebat dacă MAE a luat legătură cu familia jurnalistului de origine română, Titus Corlățean a subliniat că nu poate face comentarii cu privire la identitatea pilotului, cât timp partea americană nu a comunicat în mod oficial.

„Există elementele apărute pe care dumneavoastră le-ați prezentat în presă, dar am obligația să fiu prudent în declarații până nu avem elementele oficiale comunicate de partea aemericană”, a spus Corlățean.

Un avion pilotat de jurnalistul britanic de origine română Andrei Postelnicu a dispărut vineri noaptea în largul Floridei, relatează presa locală americană, în pagina electronică.

Echipele de salvare au găsit lucruri aparținând pilotului, identificat drept Andrei Postelnicu, relatează stația locală a CBS.

Potrivit WPTV, localnicii ar fi găsit o gheată și un rucsac aparținând pilotului, în apropiere de Insula Hutchinson, dar nicio urmă a avionului. În plus, nu a fost depistat nici vreun semnal de ajutor din larg.

Avionul a decolat de pe aeroportul Marathon din Florida Keys și ar fi trebuit să ajungă la Vero Beach vineri noaptea, relatează site-ul keysnet.com. Acesta a dispărut undeva în apropiere de insula St. Lucie. Căutările aeriene se concentrează pe posibilitatea ca acesta să se fi prăbușit în Oceanul Atlantic.

Postelnicu a închiriat avionul, un Piper PA-28 Cherokee, de la o companie locală cunoscută ca „Pilot’s Paradise”.

Părăsind România la vârsta de 17 ani, Andrei Postelnicu a lucrat timp de opt ani pentru cotidianul britanic Financial Times și pentru Bloomberg News. Activitatea sa jurnalistică include reportaje, articole de analiză și comentarii pentru BBC, RFI, Foreign Policy și Newsweek.