Anunțul ministrului de Interne Gabriel Oprea, înaintea consiliului JAI privind refugiații: ”Am un mandat foarte clar”

Publicat: 13 09. 2015, 11:32
Actualizat: 21 07. 2016, 23:10

„În contextul în care România este o țară sigură, care își face datoria cu mult profesionalism, merg mâine la acest JAI. Am un mandat foarte clar dat din partea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar și cu demnitate, România își respectă angajamentele inițiale de a primi 1.875 de imigranți, atât este capacitatea în momentul de față a statului român. Bineînțeles, vom vota împotriva cotelor obligatorii”, a spus vicepremierul Oprea.

El a adăugat că România este un stat care își arată solidaritatea în cadrul Uniunii Europene într-un context complicat de securitate, menționând că UE se poate baza pe țara noastră.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranți sosiți în Italia (15.600), Grecia (50.400) și Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranți, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia și 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranți din Grecia și Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranți, dintre care 682 din Grecia și 1.023 din Italia.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta au susținut că România nu poate primi mai mulți migranți decât îi permite capacitatea de 1.785 de locuri, iar săptămâna viitoare va avea loc ședința CSAT în care se va discuta situația privind cotele de refugiați.

Șeful statului a declarat, joi, că a luat act cu nemulțumire de proiectul prezentat în PE și că mandatul României la conferința JAI va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiați, adăugând că nu este oportun și nu este o soluție să fie stablite astfel de cote.

El a precizat că a discutat cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care va participa la Consiliul JAI de luni, iar mandatul acestuia este să nu declare adeziunea României pentru cotele obligatorii.

În opinia președintelui, cotele obligatorii, „calculate într-un mod foarte birocratic”, fără consultare, nu vor rezolva problema imigranților, iar un astfel de proiect ca acela prezentat de CE nu era necesar „în această fază”.

Premierul Victor Ponta a susținut, sâmbătă, că România „nu își poate asuma ceva pentru care nu este pregătită” și că aceia care cer acum ca românii să fie solidari în criza refugiaților „sunt aceiași care ne spun că nu suntem buni de Schengen”.