Anunțul Ministrului justiției: evaluarea lui Kovesi și a procurorului general Lazăr, aproape de final

Publicat: 21 03. 2017, 09:43
Actualizat: 21 03. 2017, 15:29

La final voi face cunoscute concluziile evaluării, finalul se apropie, mai sunt câteva zile. În termenul stabilit, de 14 zile, voi comunica concluziile, a declarat ministrul Justiției la CSM. Întrebat ce l-a determinat să facă aceste verificări, Tudorel Toader a declarat „Evident că știți ce m-a determinat dar am să vă dau un răspuns generic. Potrivit Constituției, Ministerul Public își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Justiției.”

„Eu sunt optimist în statul de drept”, a mai spus Tudorel Toader, referitor la declarațiile președintelui României, care a declarat că nu crede că se va cere revocarea celor doi șefi de instituții.

În replică, Augustin Lazăr a declarat din nouă că nu își va da demisia.

„De ce să-mi dau demisia? Procurorii sunt relaxați, nu se uita la talk showuri”. Întrebat dacă este la fel de optimist ca șeful statului, procurorul general al României a spus : „Sunt optimist ca mine și îmi fac datoria”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, în urmă cu o săptămână, că va avea discuții separate cu procurorul general, Augustin Lazăr, și cu procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, după apariția motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern și că în paralel va face o evaluare a instituțiilor. Până în prezent, ministrul a avut o întâlnire cu procurorul general al României, urmând să aibă o discuție și cu procurorul șef al DNA. Tudorel Toader a demarat și o evaluarea a activităților desfășurate de Minsterul Public, inclusiv DNA, evaluarea având două componente, respectiv cea profesională, pe cauze,și cea managerială.