Anunțul Parchetului General în cazul dosarelor torționarilor

Publicat: 13 08. 2013, 19:07
Actualizat: 02 05. 2015, 20:07

Parchetul General susține că va soluționa cu operativitate plângerile penale ce vor fi depuse de Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc pe numele foștilor comandanți de penitenciare acuzați de torturarea deținuților politici în anii `50-`60. Parchetul General și IICCMER au convenit o procedură de lucru privind sesizările penale ce urmează să fie depuse pe numele a 35 de torționari aflați în viață. Pe 30 iulie IICMER a depus o plângere penală pe numele lui Alexandru Vișinescu, fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, care este acuzat de omor deosebit de grav. Vișinescu s-a mutat de câteva zile la Buzău.

„Conducerea Ministerului Public a arătat că înțelege pe deplin rezonanța socială a dosarelor formate ca urmare a sesizărilor Institutului și și-a exprimat intenția de a asigura, cu respectarea principiului independenței magistraților, cadrul necesar soluționării în condiții de legalitate și operativitate a cauzelor privind crimele și abuzurile politice comise în perioada comunistă”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Reprezentanții IICCMER și conducerea Parchetului General au convenit în cadrul unei întâlniri de lucru și modalitate de cooperare privind dosarele torționarilor.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial București începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, pentru omor deosebit de grav.

Dosarul a lui Vișinescu a fost preluat de Parchetul General și va fi anchetat de Secția de Urmăriri Penale și Criminalistică.

Vișinescu a fugit din București

De câteva zile Alexandru Vișinescu a plecat din București și s-a refugiat la Buzău. Alexandru Vișinescu este cazat la un hotel din centrul Buzăului și zilnic, la orele prânzului, își vizitează sora, care locuiește într-un bloc din apropiere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acesta a fost văzut, marți, de jurnaliști, care l-au întrebat de ce a plecat din București la scurt timp după acuzele privind comiterea unor atrocități în penitenciarul din Râmnicu Sărat asupra unor deținuți politici, pe vremea când era șef al închisorii.

La început, Alexandru Vișinescu a fost calm și destul de formal, după care a devenit recalcitrant, spunându-le ziariștilor că nu trebuie să dea nimănui explicații privind prezența sa într-un loc sau altul.

„Nu vă interesează de ce am plecat din București. Vă rog să mă lăsați în pace, să nu procedez altfel, lăsați-mă-n pace. Este viața mea, nu mă forțați să procedez altel”, le-a spus, nervos, Vișinescu ziariștilor buzoieni.

Cine este Alexandru Vișinescu

Alexandru Vișinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 și până la desființarea închisorii, in 1963, fiind și ultimul comandant al închisorii în care a sfârșit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Alexandru Vișinescu, care acum trece drept un bătrânel jovial, a intrat în istorie cu mult înainte de episodul Râmnicu Sărat. „Faptele lui Alexandru Vișinescu pot fi încadrate în infracțiunea de omor deosebit de grav, săvârșit prin cruzimi și asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a și b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vișinescu, juriștii IICCMER susțin că termenul de prescripție al infracțiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autoritățile comuniste au împiedicat cercetarea și trimiterea în judecată a torționarilor precum Alexandru Vișinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere pentru infracțiunile de omor deosebit de grav.

Mărturiile despre torturarea deținuților politici de la Râmnicu Sărat au fost făcute publice de către câțiva dintre supraviețuitorii acestei închisori. Alexandru Vișinescu este acuzat de asasinarea lui Ion Mihalache. Ion-Ovidiu Borcea, lider al PNȚ și deținut politic la Râmnicu Sărat, l-a acuzat public pe Vișinescu de moartea lui Mihalache. Într-un interviu consemnat de Cicerone Ionițoiu, Ion-Ovidiu Borcea spune cu subiect și predicat că fostul comandat al penitenciarului este vinovat de moartea dizidentului Mihalache.

Condițiile inumane de la Râmnicu Sărat au fost povestite în detaliu de către Ion Diaconescu, unul dintre ultimii seniori ai PNȚ, stins din viață în 2011. Într-un interviu acordat lui Cosmin Budeancă, cercetător în cadrul IICCMER, Ion Diaconescu a rezumat astfel condițiile de detenție de la Râmnicu Sărat: „Bătăi și terorizări fizice, care – la fel frigul și foamea – au fost generale. Bătăile erau pe categorii, pă… și nu permanente, să-nțelege. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăiești ca-ntr-un mormânt. Și mai a fost și promiscuitatea, care… mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor și-așa mai departe”.