Anunțul prefectului de Argeș privind Oltchim și Arpechim

Publicat: 25 02. 2013, 15:52
Actualizat: 25 03. 2019, 23:31

Potrivit prefectului Cristian Soare, soluțiile au fost analizate luni, la o întâlnire a reprezentanților administrației și sindicatului de la Divizia petrochimică Bradu cu parlamentarii de Argeș și autoritățile județene.

„Una dintre soluțiile identificate ar fi privatizarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim, prin găsirea unui investitor strategic. (…) O altă variantă ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu fără repornirea rafinăriei Arpechim. Poate fi o soluție ca Divizia petrochimică Bradu să repornească fără să se țină cont de repornirea rafinăriei și să poată fi dusă pe profit. Pentru punerea în practică a celei de-a doua variante ar fi necesară o finanțare de 10 milioane de euro pentru repornirea instalațiilor și de 50 de milioane de euro pentru începerea producției”, a spus prefectul.

El a precizat că aceste soluții urmează să fie discutate și cu reprezentanții Ministerului Economiei.

„Am trimis deja o adresă către ministrul Varujan Vosganian, pentru ca o echipă formată din specialiști în petrochimie, reprezentanți ai administrației județene, parlamentari, să fie primită pentru o discuție privind viitorul Arpechim. Domnul ministru Vosganian trebuie să aleagă dintre variantele pe care sunt convins că le cunoaște, pentru a putea să o găsească pe cea mai bună dintre ele”, a declarat prefectul Cristian Soare.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a afirmat joi, într-o conferință de presă, că rafinăria Aropechim va fi demolată dacă nu va putea fi vândută.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirmă că OMV Petrom nu va demola Arpechim Pitești, așa cum a anunțat joi conducerea companiei petroliere, ci va sta „la dispoziția” Guvernului în măsura în care statul va găsi o soluție de integrare a rafinăriei cu combinatul chimic Oltchim.

Vosganian a adăugat că Mariana Gheorghe i-a spus că susține eforturile statului privind restructurarea industrială.

„Abia după ce găsim o soluție antreprenorială, economică pentru Oltchim (…) ne încumetăm să pornim discuțiile și cu OMV Petrom pentru Arpechim”, a mai spus Vosganian.

Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvență.

OMV Petrom a anunțat de mai mulți ani că rafinăria Arpechim nu face parte din activitatea de bază a companiei și că vrea să vândă unitatea.

Divizia Petrochimică Bradu aparține societății Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.

Licitația pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim a fost câștigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.