Anunțul unui mare medic român despre legea fumatului în locurile publice

Publicat: 08 10. 2015, 00:29

„Unde se fumează, acele particule trenează, indiferent că este geamul deschis și se face o aerisire corespunzătoare. Singura soluție de protecție a populației rămâne ca toate spațiile publice să fie fără fumat, și taxiurile”, a spus Florin Mihălțan, la dezbaterea „Despre fumat: de la teorie la public”.

Potrivit medicului, atitudinea fumătorilor se poate schimba prin această lege. De asemenea, Florin Mihălțan a subliniat că s-a constatat o înclinație din ce în ce mai mare a fumătorilor să solicite servicii de consiliere.

La rândul lui, Alexandru Rafila, membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a spus că există un plan de acțiune pentru reducerea prevalenței fumatului în regiunea europeană a OMS cu 30% până în 2025.

„Aceste plan global presupune foarte multe măsuri de natură legislativă, dar și economică. Există țări care au ținte foarte precise din acest punct de vedere: Finlanda, Irlanda și Scoția, care își propun ca după anul 2025 să nu aibă mai mult de 5% din populație în categoria fumători”, a adăugat Rafila.

Președintele Asociației Române de Cardiologie, Gabriel Tatu Chițoiu, a spus că 60 – 65% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare.

„Aceste procent nu s-a schimbat în ultimii 15 – 20 de ani. Media Comunității Europene este de 48 la sută. Vârsta medie a românilor care fac infarct de miocard care este principala boală care omoară din punct de vedere cardiovascular pacienții este 58 – 59 de ani la bărbați și 65 – 67 de ani la femei. Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populația tânără din România, asta însemnând de la 20 de ani undeva la 60 de ani. (…) Fumătorii mor cam cu 10 – 15 ani înainte de restul. Vârsta arterelor celor care fumează este cu 10 – 15 ani mai mare decât vârsta arterelor celor care au aceeași vârstă biologică, dar care nu fumează”, a mai spus Chițoiu.

Reprezentanta Societății Române de Hipertensiune Arterială Maria Dorobanțu a spus, la aceeași dezbatere, că 20 la sută dintre hipertensivi sunt fumători.

Deputatul Aurelia Cristea a precizat că există o inițiativă legislativă privind fumatul în locurile publice la Comisia de sănătate. „A fost semnată de 105 parlamentari. Peste 250 de organizații susțin acest proiect”, a adăugat Cristea.