Anunțul unui stat european aflat la granița cu România: „Suntem practic la marginea falimentului”

Publicat: 07 10. 2013, 12:31
Actualizat: 07 10. 2013, 12:39

Serbia este aproape de intrarea în insolvență și trebuie să reducă salariile bugetarilor și subvențiile către companiile de stat pentru a evita falimentul, în timp ce negociază un acord cu FMI și așteaptă un împrumut de urgență de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite.

„Suntem practic la marginea falimentului. Măsurile de redresare a economiei vor fi dure, nu populiste, și vor afecta între 300.000 și 500.000 de angajați din sectorul public”, a declarat vicepremierul Aleksandar Vicic pentur Prva TV, preluată de Bloomberg.

Guvernul va adopta măsuri de reducere a deficitului bugetar și a datoriei publice, fără a afecta pensiile, protejate de Partidul Pensiilor, partener în coaliția de guvernare.

Deficitul bugetar al Serbiei va fi de 8,3% din PIB în acest an, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional (FMI).

Guvernul vrea să reducă deficitul cu până la 1,6 miliarde euro până în 2016, pentru a consolida încrederea investitorilor, a declarat recent ministrul Finanțelor Lazar Krstic.

Vucic a afirmat că Belgradul vrea să încheie un acord cu FMI. Creditorul de la Washington a refuzat în luna mai să înceapă negocierile în acest sens deoarece a considerat că guvernul nu și-a îndeplinit angajamentele anterioare.

Vicepremierul a adăugat că guvernul va accepta unele măsuri propuse de FMI, dar altele vor fi respinse. El avertizează că ratingul de credit al Serbiei ar putea fi coborât în scurt timp.

Guvernul sârb anticipează un împrumut de 1 miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite până la sfârșitul acestui an, care ar putea fi extins la 2-3 miliarde de dolari până la finele anului viitor, a continuat Vucic.

Pentru a atrage fonduri, Serbia va scoate la privatizare compania națională de telefonie fixă Telekom Srbija, la un preț între 1,5 miliarde euro și 2 miliarde euro.