Apă infestată cu E.Coli într-o rețea publică centralizată ce deservește peste 3.000 de oameni

Publicat: 19 09. 2013, 23:52
Actualizat: 07 02. 2016, 16:54

Autoritățile sanitare vasluiene au descoperit prezența bacteriei E.Coli, într-o cantitate foarte mare, în rețeaua publică centralizată de alimentare cu apă a populației din Zorleni, care deservește 3.000 de locuitori, după ce o parte a localității a fost inundată în urma revărsării unui pârâu.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a dispus închiderea de urgență a sistemului de alimentare cu apă potabilă din Zorleni și dezinfecția acestuia după ce, în urma analizei unor probe prelevate din rețeaua publică, s-a constatat prezența, în cantități foarte mari, a unor bacterii care pot produce îmbolnăviri în rândul populației, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Problemele au apărut din cauza inundării unuia dintre puțurile de alimentare cu apă din pânza freatică a sistemului centralizat, odată cu revărsarea pârâului din localitate, în urma precipitațiilor abundente de la sfârșitul săptămânii trecute.

„Rezultatele analizelor de laborator au evidențiat că, din punct de vedere bacteriologic, încărcătura microbiană din apa prelevată după inundații din rețeaua publică din Zorleni este mare. De asemenea, și din punct de vedere chimic, turbiditatea era depășită de șase ori față de valoarea maximă admisă. În aceste condiții, se recomandă curățarea și dezinfecția cu substanțe clorigene a rețelei și rezervorului de depozitare a apei”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

Autoritățile locale din Zorleni susțin că Direcția de Sănătate Publică nu le-a comunicat rezultatele analizelor de laborator, însă problema calității apei din rețeaua publică ar fi fost rezolvată.

„Încă de la inundarea unuia din cele patru puțuri, am decis să-l închidem pentru a nu mai afecta calitatea apei din rezervorul din care se face distribuția în rețea. Am procedat la dezinfecția rețelei și a bazinului colector și acum așteptăm prelevarea de noi probe să vedem dacă apa este potabilă”, a precizat primarul comunei Zorleni, Paula Hultoană.

Pentru aprovizionarea cu apă, populația din Zorleni are ca surse alternative fântânile din localitate.