Apple se opune unui ordin al justiției prin care este obligată să deblocheze un iPhone: „Această portiță este prea periculoasă”

Publicat: 18 02. 2016, 19:17

Un judecător al US District Court din Los Angeles a decis că Apple trebuie să ofere FBI „asistență tehnică rezonabilă” în deblocarea smartphone-ului lui Syed Rizwan Farook, care, împreună cu soția sa, Tashfeen Malik, au atacat anul trecut cu arme de foc San Bernardino County Department of Public Health, 14 persoane fiind ucise, iar 22 rănite grav. Cei doi atacatori au fost uciși de polițiști într-un schimb de focuri.

Ordinul nu îi impune companiei să oprească criptarea pe smartphone, ci să dezvolte un software capabil să evite caracteristica de securitate prin care toate datele de pe telefon sunt șterse dacă parola este introdusă incorect de 10 ori. Astfel, FBI ar putea folosi metode precum atacul prin forță brută pentru a afla parola. Acestă metodă constă în verificarea sistematică, cu ajutorul unui soft special, a tuturor combinațiilor posibile, până când este găsită parola corectă.

Cook, la fel ca și alți executivi din industria tehnologică, se tem că presiunea din partea autorităților pentru a slăbi criptarea pe dispozitive și în aplicații ar putea duce la pierderea credibilității companiilor, mai ales după dezvăluirile făcute în 2013 de fostul consultant NSA Edward Snowden. De asemenea, ei cred că s-ar putea stabili un precedent, iar autoritățile din țările cu regimuri autoritare, precum China, ar putea să le ceară același lucru.

Atitudinea lui Cook a fost salutată de organizațiile care militează pentru confidențialitatea datelor personale, dar și criticată. De exemplu, Donald Trump, candidat din partea Partidului Republican la președinția SUA, a susținut decizia justiției.

FBI avertizează de ceva vreme că noile metode de criptare le permit teroriștilor să își ascundă informațiile, astfel încât acestea să nu poată fi interceptate.

Acesta nu este primul caz în care Apple refuză să colaboreze cu autoritățile pentru a le oferi acces pe dispozitivele și în serviciile sale. Într-o investigație în care erau implicate arme și droguri, Departementul Justiției din SUA a obținut în vara lui 2015 un ordin judecătoresc prin care îi cerea companiei Apple să ofere acces la mesajele text ale suspecților care foloseau iPhone. Răspunsul Apple: serviciul iMessage este criptat, iar mesajele nu pot fi furnizate.

Acesta nu este primul caz în care o mare companie tehnologică refuză să se supună acestor ordine. Google și Microsoft au făcut același lucru, în alte cazuri. 

Microsoft vs Departementul Justiției, un caz delicat

Departamentului Justiției se judecă într-un caz similar cu Microsoft. Compania a refuzat în decembrie 2013 să ofere autorităților acces la e-mailurile unui suspect de trafic de droguri. Reprezentanții companiei au transmis că oficialii federali trebuie să obțină un ordin de la justiția din Irlanda, deoarece în țara respectivă se află serverul care găzduiește e-mailurile suspectului.

Citește continuarea pe go4it.ro