Aproape 200 de persoane s-au adunat în Piața Unirii din Iași cerând stoparea proiectului Roșia Montană

Publicat: 06 10. 2013, 19:44

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piața Unirii din Iași, cerând stoparea proiectului minier de la Roșia Montană, participanții pornind apoi în marș către Complexul studențesc Tudor Vladimirescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 17.00, în Piața Unirii din Iași, unde a avut loc un miting, care a durat o oră.

Manifestanții au scandat, printre altele, „Uniți salvăm Roșia Montană”, „Roșia Montană nu e de vânzare” și „Nu corporația face legislația”.

Pe pancartele celor prezenți se putea citi: „Consultare, nu sfidare”, „Au ieșit studenții-n stradă, pentru Roșia Montană”, „Ce părinte lasă copiilor lui în loc de un munte de aur un lac de cianură”.

După mitingul din piața centrală a orașului, participanții au pornit în marș pe traseul strada Cuza Vodă – strada Elena Doamna – Bucșinescu – Complexul Tudor Vladimirescu.

Potrivit jandarmilor, la protest participă în jur de 200 de persoane.

Zeci de polițiști și jandarmi sunt mobilizați pentru asigurarea ordinii publice.

De la începutul lunii septembrie, la Iași au avut loc proteste în fiecare duminică față de proiectul de la Roșia Montană. La ultimele trei acțiuni de acest gen, manifestanții au blocat circulația în câteva intersecții din oraș.

Proteste similare au fost anunțate duminică în mai multe orașe din țară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Suceava, Buzău, Constanța, Timișoara, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov. De asemenea, sunt anunțate proteste și la Budapesta, Londra, Los Angeles, Washington, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona și Bruxelles.

La ora transmiterii acestei știri, un amplu protest la care participă câteva mii de persoane are loc în Capitală, protestatarii ajungând la Palatul Cotroceni.

Manifestanții cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, anularea contractului cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO și demiterea celor patru inițiatori ai proiectului de lege.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este analizat în prezent de Comisia parlamentară specială, la care sunt audiați reprezentanți ai mai multor instituții. În 10 octombrie, este programată la Comisie o întâlnire cu experți pro și contra proiectului Roșia Montană, care își vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor încheia în 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanți ai societății civile, care sunt pro și contra proiectului Roșia Montană, inclusiv sindicate și reprezentanți ai Pieței Universității.

Membrii Comisiei vor începe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse până la acea dată.