Aproape 2.000 de persoane din penitenciar, testate pentru hepatita B până la sfârșitul anului

Publicat: 12 11. 2013, 15:58
Actualizat: 22 05. 2015, 15:24
Aproximativ 2.000 de persoane din Penitenciarul Rahova vor fi testate până la sfârșitul acestui an pentru hepatita B, iar din 2014 deținuții și personalul din toate penitenciarele vor putea fi testați pentru virusurile hepatitice B și C, în cadrul proiectului "Hepatita poate fi oriunde".

Aproximativ 2.000 de persoane din Penitenciarul Rahova vor fi testate până la sfârșitul acestui an pentru hepatita B, iar din 2014 deținuții și personalul din toate penitenciarele vor putea fi testați pentru virusurile hepatitice B și C, în cadrul proiectului „Hepatita poate fi oriunde”.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), a demarat în noiembrie proiectul „Hepatita poate fi oriunde”, ce are drept scop depistarea precoce a hepatitelor virale B și C în rândul persoanelor private de libertate și a personalului ANP, anunță asociația.

Proiectul se desfășoară pentru început în Penitenciarul Rahova, unde până la sfârșitul anului vor beneficia de testări aproape 2.000 de persoane.

De anul viitor, proiectul va fi extins la toate unitățile ANP și, totodată, se vor efectua testări și pentru hepatita C.

„Toți pacienții depistați cu virusurile hepatitice vor beneficia de asistență medicală, până la intrarea pe terapia antivirală dacă va fi nevoie”, a spus președintele APAH-RO, Marinela Debu.

Astfel, atât personalul administrativ, cât și persoanele aflate în detenție au posibilitatea de a se informa cu privire la afecțiunile hepatice, respectiv hepatitele cronice virale, direct de la specialiști, a mai spus Debu.

Hepatita este o afecțiune inflamatorie a ficatului, cauzată, în majoritatea cazurilor, de infecții virale. În funcție de tipologia virusurilor, hepatita este împărțită în cinci categorii: A, B, C, D și E. Importanța depistării hepatitelor virale cronice este indicată de prevalența ridicată a acestora, de vârstele tot mai scăzute la care apar, dar mai ales trebuie ținut seama de consecințele grave și ireversibile în hepatitele netratate – ciroza hepatică și hepatocarcinomul sau cancerul hepatic.