Aproape 80 de milioane de țigări, ridicate după controale în zonele libere

Publicat: 02 11. 2013, 13:18
Actualizat: 02 11. 2013, 15:57

Aproape 80 de milioane de țigări au fost ridicate de Poliție în urma unor controale făcute vineri în zonele libere din Constanța, Giurgiu și Curtici, iar 13 firme sunt cercetate pentru activitățile comerciale cu tutun pe care le desfășoară, informează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Controalele, efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Fraudelor din IGPR, în cooperare cu specialiști din cadrul Direcției Generale Vamale, au vizat agenții economici care desfășoară operațiuni cu țigarete, țigări de foi, trabucuri, tutun narghilea și tutun brut, în zonele libere Constanța Sud Agigea, Giurgiu și Curtici, se arată într-un comunicat remis sâmbătă agenției MEDIAFAX.

Echipele de control au verificat legalitatea operațiunilor de import-export și intracomunitare, depozitele situate în zonele libere, precum și micul trafic la frontieră sau comercializarea ilegală.

Potrivit sursei citate, acțiunea a vizat activitatea a 20 de societăți comerciale, sub aspectul respectării legislației în vigoare privind operațiunile în zonele libere și al identificării situațiilor în care mărfurile din categoriile vizate aflate în zonele libere, au fost introduse în circuitul comercial fără efectuarea formalităților vamale și fără plata impozitelor și taxelor aferente.

În urma primelor verificări, față de 13 agenți economici din zonele libere, polițiștii specializați în investigarea fraudelor efectuează cercetări cu privire la activitățile desfășurate. De la aceste firme, au fost indisponibilizate, în vederea continuării verificărilor, 79.118.263 de țigări, a mai precizat IGPR.

La aceleași controale, au fost descoperite cinci firme care dețineau stocuri de produse din tutun fără a avea licențe de lucru în zonele libere, existând, totodată, o diferență de aproximativ 30.000 de țigări între stocurile existente și cele declarate.

De asemenea, arată IGPR, activitatea a patru agenți economici face obiectul cercetărilor efectuate de Direcția de Investigare a Fraudelor și Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Giurgiu, pentru infracțiuni la regimul vamal și al produselor accizabile.