Aproape toate deconectările de la rețeaua de termoficare a Aradului se fac ilegal, fiind mai ieftin

Publicat: 11 09. 2013, 14:22
Actualizat: 11 09. 2013, 14:22

Aproape toate deconectările de la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Arad s-au făcut ilegal în acest an, proprietarii de locuințe preferând să plătească o amendă decât să parcurgă procedurile legale, care necesită timp, aprobări și costuri de patru ori mai mari.

Potrivit reprezentanților CET Hidrocarburi Arad, furnizorul de energie termică, sute de proprietari de locuințe din oraș au ales, în acest an, să se deconecteze ilegal de la rețeaua termică a orașului, în timp ce în anii trecuți nu au fost constatate astfel de situații, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Marina Plaveți, a declarat, miercuri, că în timp ce doar cinci proprietari de locuințe și-au depus cereri de deconectare, care le-au fost aprobate, alți 223 au ales calea ilegală, astfel că aproape toate deconectările de la rețea au fost făcute fără parcurgerea etapelor legale.

„Este o situație pe care nu am întâlnit-o în anii precedenți, dar asta și pentru că astfel de constatări se fac doar în urma denunțurilor sau autodenunțurilor. Cei care se deconectează ilegal plătesc o amendă la Primăria Arad, cuprinsă între 500 și 1.000 de lei”, a declarat Plaveți.

Conform sursei citate, parcurgerea etapelor legale înseamnă costuri de aproximativ 2.000 de lei, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât amenda plătită. În plus, în varianta omiterii căii legale, prorietarii nici nu mai așteaptă 45 de zile, cât durează procedurile.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a precizat că, până în prezent, au fost date 187 de amenzi pentru deconectări ilegale, fiind în curs de soluționare și celelelalte cazuri constatate de furnizorul de energie termică.

Președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad, Dorina Lupșe, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că tot mai mulți proprietari aleg varianta renunțării pe cale ilegală la sistemul centralizat de termoficare pentru că este mai ieftin și mai rapid, oamenii ocolind procedurile birocratice.

„Practic, oamenii își taie țevile și merg imediat la CET pentru a se autodenunța, plătind amenda. Atâta vreme cât amenzile sunt mici în comparație cu suma ce trebuie plătită la o deconectare legală, această situație va lua amploare. Din păcate, locatarii care rămân în sistemul centralizat, tot mai puțini, vor suporta costuri mai mari cu încălzirea”, a declarat Lupșe.

Conform sursei citate, asociațiile de proprietari sunt singurele care se pot îndrepta împotriva celor care se deconectează ilegal, „dar nu există încă astfel de cazuri, pentru că procesele și expertizele implică alte cheltuieli însemnate”.

„Un motiv pentru care arădenii se debranșează de la rețea este prețul mare al gigacaloriei. După Constanța, Aradul este al doilea oraș din punctul de vedere al prețului gigacaloriei, care este de 290 de lei. Administrația locală nu a făcut nimic în ultimii ani pentru reducerea costurilor de producție și furnizare a agentului termic”, a spus Lupșe.

În municipiul Arad există 33.928 de locuințe racordate la sistemul centralizat de termoficare, mai puțin cu 25 la sută față de numărul maxim de branșamente, existent în anii ’90, înainte de primele deconectări voluntare.

În 2012, 147 de proprietari de locuințe au renunțat legal la sistemul centralizat de încălzire.