Aproape toate drumurile județene din Bistrița-Năsăud sunt acoperite cu zăpadă. De ce se aruncă material antiderapant doar în curbe și în pante

Publicat: 12 12. 2012, 10:12
Actualizat: 03 02. 2019, 14:20

Aproape toate drumurile județene din Bistrița-Năsăud sunt acoperite cu zăpadă, miercuri, după ce toată noaptea a nins, și se intervine cu antiderapant doar în curbe și pante, pentru a face economie, în condițiile în care bugetul alocat de Consiliul Județean pentru cele trei luni de iarnă este redus.

Andrei Rusu, directorul SC Lucrări Drumuri și Poduri SA, firmă la care acționar unic este Consiliul Județean și care se ocupă de deszăpezirea drumurilor în Bistrița-Năsăud, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că duminică și luni, în ziua alegerilor și a doua zi, s-au cheltuit 78.000 de lei pentru deszăpezirea drumurilor județene, suma fiind „enormă”.

El spune că bugetul alocat de CJ pentru deszăpezirea drumurilor județene în cele trei luni de iarnă este foarte mic și că nu se va putea face față cu acești bani.

„Să cheltuim 78.000 de lei în două zile este enorm pentru noi, care avem un buget de 8,9 milioane de lei pentru trei luni de iarnă și 685 de kilometri de drumuri județene în administrare. Cu acești bani nu putem ține drumurile negre toată iarna oricât și-ar dori cineva. În comparație, vă pot spune că cei de la Secția Bistrița a Drumurilor Naționale au în administrare 290 de kilometri de artere naționale, dar circa o sută sunt predați unui constructor care reabilitează DN 15 A, și un buget de 6,1 milioane de lei. Așadar au de trei ori mai puțini kilometri de drumuri în administrare, iar suma alocată e ceva mai mică decât a noastră. Voi prezenta un raport președintelui CJ și îi voi arăta că nu o putem ține în ritmul acesta cu suma care ne-a fost alocată”, a spus Rusu.

El a mai spus că a luat decizia ca miercuri dimineață să se arunce cu antiderapant pe drumurile județene doar în curbe și în pante.

„S-a mers cu lama ca să fie curățate drumurile, dar cu antiderapant nu mai aruncăm decât în curbe și în pante. Nu putem să ne consumăm tot bugetul într-o săptămână”, a declarat Andrei Rusu.

El a precizat că aproape toate drumurile județene sunt acoperite cu zăpadă, în special în zona Văii Someșului, unde a nins mai mult.

Grigore Vlad, inginer-șef la Secția Bistrița a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, a declarat că în ceea ce privește drumurile naționale s-a acționat peste tot cu antiderapant.

„Avem însă până la 2 centimetri de zăpadă pe carosabil, pe DN 17 D, între Beclenuț și Salva și pe DN 17 C la Dealul Ștefăniței. Acționăm cu antiderapant, dar tot ninge”, a spus Grigore Vlad.

Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, cel mai consistent strat de zăpadă, de 43 de centimetri, este la Anieș, la poalele Munților Rodnei, în timp ce la Piatra Fântânele stratul de zăpadă are 34 de centimetri, iar la Straja – 31 de centimetri.

CNADNR a anunțat că circulația este îngreunată din cauza zăpezii pe șase drumuri naționale din județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Hunedoara și Vâlcea, iar pe DN 2A, în Ialomița, traficul este blocat din cauza unui autotren care a derapat și a blocat ambele sensuri.