Aproximativ 40% dintre români au hipertensiune, însă doar trei bolnavi din șapte sunt tratați corect

Publicat: 17 05. 2012, 15:23
Actualizat: 17 05. 2012, 16:40

Aproximativ 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială, boală care afectează inima, rinichii, ochii și creierul, însă doar trei din șapte pacienți care primesc medicație sunt tratați corect, a declarat, joi, președintele Societății Române de Medicină Internă, prof. dr. Ioan Bruckner.

„Din totalul celor cu hipertensiune arterială, doar 44 la sută știu că suferă de această boală. Dintre cei care știu că sunt bolnavi, 39 la sută sunt tratați, însă, din șapte-opt care primesc tratament, doar trei sunt corect tratați”, a explicat profesorul Bruckner, joi, la conferința organizată în București cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Potrivit medicului, hipertensiunea afectează mai multe organe, dar riscul vital este atunci când boala afectează inima și creierul.

România este pe locul patru în Europa ceea ce privește mortalitatea cauzată de boli ale inimii, potrivit statisticilor.

Factorii favorizanți pentru hipertensiune sunt, printre alții, alimentația nesănătoasă, lipsa de mișcare, dar și fumatul, a subliniat Bruckner.

Prezent, și el, la conferința de miercuri, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că primele semne ale unei posibile creșteri a tensiunii arteriale sunt durerea în ceafă și pulsul peste 80. „O durere în ceafă și pulsul peste 80 sunt două elemente pentru care ar trebui consultat un medic”, a atenționat Streinu Cercel.

Potrivit lui Streinu, printre factorii de risc pentru hipertensiunea arterială se numără și conumul de sare în exces. De aceea, Ministerul Sănătății a subscris unei acțiuni europene pentru reducerea consumului de sare, care va dura cinci ani.

Pentru prevenirea acestei boli extrem de răspândite, Societatea Română de Hipertensiune a anunțat, tot joi, lansarea campaniei naționale „Viteza ucide…nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”.

„Vreau să tragem un semnal de alarmă asupra gravității acestei afecțiuni. Dorim educarea publicului larg în ceea ce privește prevenția, diagnosticarea precoce și controlul tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este o adevărată problemă de sănătate publică în România. Prin măsurarea tensiunii arteriale, putem depista pe cei care suferă de această afecțiune și îi putem îndruma spre mijloace de control și tratament corespunzătoare fiecăruia”, a declarat președintele Societății Române de Hipertensiune, prof. dr. Maria Dorobanțu.

Campania, care se desfășoară în Capitală, la Spitalul Colțea, până la ora 19.00, constă în testarea gratuită a tensiunii. Până la jumătatea zilei de joi, au fost deja testate peste 200 de persoane. În plus, primele 150 de persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială vor primi un voucher pentru un consult amănunțit gratuit, la o clinică privată din București.

Campania de măsurare a tensiunii arteriale din București este realizată cu sprijinul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale, Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și al Direcției de Sănătate Publică.

Testările gratuite de joi din Capitală vor fi urmate de acțiuni similare în Iași, în perioada 23-24 iunie, cu prilejul primei Conferințe Internaționale a Societății Române de Hipertensiune.