Aproximativ 400 de deținuți, eliberați în următoarele zile. Legea a intrat azi în vigoare: „Este o grațiere mascată. Mulți se vor întoarce în închisoare”

Publicat: 19 10. 2017, 21:01
Actualizat: 26 03. 2019, 00:38

„Dimineață estimam cam 100 de deținuți, acum, după ce am mai vorbit cu colegii, am ajuns la 400. E o estimare. Sunt unități care au cinci, sunt unități care au 12, sunt care au 17, care au 20”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Sorin Dumitrașcu, fost director al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Sorin Dumitrașcu a mai precizat că legea recursului compensatoriu este dificil de pus în practică.

„Cum se calculează cele șase zile, dacă se scad sau dacă se consideră executate cu regim asimilat acelor zile de muncă. Sunt chestiuni de luat în calcul. Cum se eliberează deținutul, prin decizie administrativă sau de către instanța judecătorească? E de avut în vedere și asta. Întâlnești dificultăți cu programul, te trezești că ai scăpat o perioadă. Unii directori și-au asumat și au semnat. Avem deja primii șapte care au plecat de la Severin. Un director spunea că o să semneze și a motivat: prefer să fiu acuzat de faptul că am făcut o liberare eronată, adică i-am dat drumul mai devreme, decât să fiu acuzat de lipsire de libertate”, a completat Dumitrașcu.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiții necorespunzătoare.

Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, deținutul are beneficiul unui număr de șase zile care se consideră efectiv executate.

Liderul Sindicatului Equitas, de la Penitenciarul de femei Târgșor, consideră că legea recursului compensatoriu este o „grațiere mascată”, atrăgând atenția că multe dintre deținutele care se vor elibera, în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul Sindicatului Equitas, Adrian Grigoroiu, din Penitenciarul de femei Ploiești Târgșorul Nou, a transmis, joi, presei, că el consideră că aplicarea legii recursului compensatoriu a fost „puțin grăbită”, precizând că în unitățile penitenciare nu a fost trimisă din timp o procedură de aplicare a acesteia.

„Au fost trase semnale de alarmă din partea organizațiilor sindicale, care au criticat această măsură, practic o grațiere mascată și putem spune că aceasta va încuraja infractorii. Legea recursului compensatoriu reprezintă un proces destul de complicat la care se va lucra mult timp de acum, și noi spunem că nu este o măsură bună pentru sistemul penitenciar, deoarece mare parte din deținutele care se vor elibera în scurt timp se vor întoarce în mediul penitenciar”, arată Grigoroiu.

Potrivit acestuia, deocamdată nu se cunoaște numărul deținutelor din Penitenciarul Târgșor care vor beneficia de recursul compensatoriu.

„În acest moment, nu cunoaștem numărul exact de deținuți din penitenciarul Târgșor, care se vor elibera, deoarece sunt probleme la interpretarea acestei legi, la modul de calcul și aplicare, precum și la programul informatic care funcționează cu întreruperi. Administrația penitenciară nu a trimis din timp acel ordin care stabilea spațiile pentru care se beneficiază de acele zile câștig”, mai spune Grigoroiu.

Acesta a adăugat că persoanele care trebuie să facă aceste calcule sunt lucrătorii din sectoarele evidență și organizarea muncii, puțini la număr și total depășiti de volumul de muncă.

La Penitencarul de Femei din Târgșor sunt incarcerate aproximativ 600 de persoane.