Arad: Peste 500 de posturi blocate în școli, care angajează firme pentru curățenie sau alte servicii

Publicat: 28 09. 2012, 17:25
Actualizat: 28 09. 2018, 00:12

Peste 500 de posturi din cadrul personalului auxiliar și nedidactic sunt blocate în școlile din județul Arad, după ce în ultimii trei ani nu s-au mai putut face angajări, astfel că multe unități au contracte cu firme care asigură curățenia, paza sau alte servicii, unele plătite de către părinți.

Sindicaliștii arădeni estimează că, în ultimii trei ani, au fost blocate peste 500 de posturi în sistemul de învățământ din județ, după plecarea sau pensionarea unor angajați din cadrul personalului auxiliar și nedidactic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului Sindicatului Democratic din Învățământ (SDI) Arad, Dănuț Ieneșescu, pentru că legea actuală permite ocuparea unui singur post la șapte rămase vacante, școlile se confruntă cu o mare lipsă de personal, în special femei de serviciu, contabili, paznici, dar chiar și secretare.

„Avem situații în care directorul este și contabil și secretară pentru că nu are voie să angajeze oameni. Mai ales la grădinițe, lipsa îngrijitorilor este o mare problemă. Aici intervin adesea asociațiile de părinți, care se organizează și angajează persoane sau firme pe cheltuiala lor”, a declarat Ieneșescu.

Conform sursei citate, în ultimii trei ani au existat situații în care părinții și chiar elevii au fost nevoiți să participe la curățenie în unitățile de învățământ, pentru a exista condiții minime.

Sindicaliștii spun că unele primării sprijină financiar unitățile de învățământ pentru a angaja firme specializate pe diverse servicii care nu sunt acoperite din cauza personalului insuficient, dar acolo unde nu există resurse bugetare asociațiile de părinți contribuie financiar.

„Nu le cere nimeni bani părinților, dar ei se organizează, văzând care sunt lipsurile”, a declarat Ieneșescu.

El a spus că, în mediul rural, o problemă este lipsa fochiștilor, pentru că o unitate are prevăzută doar jumătate de post, „iar nimeni nu-și asigură riscul de a lăsa un fochist să alerge între două școli pentru că se poate întâmpla o tragedie dacă instalațiile de încălzire nu sunt supravegheate permanent”.

„Statul interzice colectarea de fonduri de la părinți pentru unele nevoi ale școlilor, dar nici nu asigură personal suficient. Normal ar fi să nu fie nevoie ca părinții să aducă bani de acasă, de aceea cerem deblocarea cât mai rapidă a unui minim de posturi pentru funcționarea unităților de învățământ”, a declarat liderul sindical.

Referitor la situația expusă de către sindicate, Inspectoratul Școlar Județean Arad nu a putut prezenta un punct de vedere, întrucât toată conducerea este plecată într-o delegație în străinătate.