Arma făcută de militarii români care nu dă nicio șansă unui inamic. Temperatura uriașă degajată la impact

Publicat: 03 08. 2017, 20:07
Actualizat: 04 08. 2017, 11:24

This browser does not support the video element.

Potrivit reprezentanților Centrului Național de Instruire „Getica”, de la Cincu, arma testată joi este prima termobarică și a fost creată de cercetători din Armata Română.

La impact, presiunea uriașă și căldura de peste 2.000 de grade nu dau nicio șansă inamicului. De la testare, până la producerea acestui tip de armament în România va mai trece multă vreme, deoarece, după această etapă, cercetătorii vor crea un prototip, urmează apoi omologarea și transferarea proiectului către un operator economic care să o producă.

„Lovitura termobarică pentru aruncătorul de grenade incendiare calibru 3×40 milimetri a fost testată cu succes, astăzi, la Centrul Național de Instruire Intrunită „Getica” de la Cincu de către specialiști ai Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare a Ministerului Apărării Naționale. Practic, astăzi a fost testat modelul experimental, iar pentru acest lucru s-a tras asupra a trei obiective, două caroserii de autoturism și o construcție de tip ușor, pentru a vedea care sunt efectele la țintă ale acestui tip de lovituri. Rezultatele acestei testări au fost foarte bune. Urmează acum să fie creat un prototip și vrem ca acest echipament de luptă să fie dezvoltat și omologat, apoi transferat către un agent economic, de preferat din industria de apărare, care să preia și să industrializeze produsul”, a declarat Cezar Stroie, șeful Compartimentului de Relații Publice din cadrul Departamentului pentru Armament, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Testarea a fost efectuată în prezența reprezentanților Statului Major ai Forțelor.Terestre, care sunt și beneficiarii acestui proiect de cercetare.

Liuo Stroie, arma testată are un efect prin presiune, care duce la neutralizarea imediată a forței vii.

„De exemplu, un adversar ascuns după un zid sau într-o peșteră poate fi scos imediat din luptă prin ulilizarea acestui echipament de luptă. Este un echipament foarte util, care va sprijini foarte mult în conceptul actual de luptă”, a mai spus Cezar Stroie.

Cercetătorii din armată au fabricat în ultimii cinci ani peste 150 de arme prototip.