Armata SUA va încerca joi să doboare satelitul aflat în derivă

Publicat: 15 02. 2012, 11:57
Actualizat: 14 06. 2012, 02:38
Marina americană va încerca probabil să doboare satelitul de spionaj aflat în derivă joi, a doua zi după aterizarea programată a navetei Atlantic, au declarat oficiali americani, citați de CNN.

Marina americană va încerca probabil să doboare satelitul de spionaj aflat în derivă joi, a doua zi după aterizarea programată a navetei Atlantic, au declarat oficiali americani, citați de CNN. Oficialii, citați sub protecția anonimatului, deoarece o mare parte din detaliile de planificare sunt clasificate, au declarat că autoritățile încearcă să își asigure suficient timp pentru o eventuală a doua tentativă de doborâre a satelitului.

Acesta s-a defectat imediat după lansare, în decembrie 2006, iar rezervorul său de combustibil este plin. Sursele citate au afirmat că satelitul ar putea reintra fără probleme în atmosferă, iar fumul toxic s-ar putea răspândi pe o suprafață echivalentă cu două stadioane de fotbal. Marina intenționează să doboare satelitul în momentul intrării în atmosfera Pământului, astfel încât fragmentele să ardă rapid.

În cazul în care nu va fi doborât, satelitul ar putea reveni pe Pământ la începutul lunii martie. Opțiunea doborârii acestuia cu o rachetă lansată de pe o navă de tip Aegis a fost decisă de președintele american, George W. Bush, în urma consultărilor cu oficiali din guvern și armată și experți în aeronautică, a declarat James Jeffrey, consilier-adjunct pentru securitate națională.