Armatorii, anunțați să reducă încărcătura convoaielor la jumătate din cauza cotelor fluviale scăzute

Publicat: 30 07. 2015, 21:20

Traficul naval a fost restricționat pe Dunăre din cauza debitelor scăzute ale fluviului, înregistrate în zilele de 28 și 29 iulie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Jiu-Craiova, seceta a afectat debitul Dunării, care în această perioadă este la jumătate față de media multianuală.

Astfel, în ultimele două zile, debitele la intrarea în țară au scăzut până la valoarea de 2.500 mc/s, la jumătate din media multianuală a lunii iulie, care trebuia să fie de 5.350 mc/s.

Valori scăzute ale debitelor Dunării au fost înregistate și în aval Portile de Fier, la statiile hidrometrice Gruia, din județul Mehedinți, și Calafat, din județul Dolj. Astfel, la Gruia, cota a scăzut la minus 10 centimetri față de nivelul normal.

Potrivit reprezentanților Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, debitele scăzute ale fluviului au impus restricții de navigație în zona de competență, astfel că navigatorii sunt obligați să nu încarce convoaiele la capacitate maximă, ci la o capacitate de 50%, și să respecte cu strictețe șenalul navigabill pentru ca navele să nu eșueze.

În plus, autoritățile au semnalizat prin balize șenalul navigabil pentru a ușura circulația pe fluviu și pentru a reduce riscul ca navigatorii să devieze în pragurile de nisip care pot apărea în aval de barajul de la Porțile de Fier, din cauza nivelului apelor foarte scăzut.

Conform prognozelor specialiștilor, în perioada 31 iulie – 4 august, debitul Dunării la intrarea în țară, pe secțiunea Baziaș, va fi staționar la valoarea de 2.500 mc/s.