Artistul Damian Drăghici a fost numit consilier de stat pe problemele romilor al premierului Ponta

Publicat: 12 06. 2012, 16:45
Actualizat: 12 06. 2012, 16:45

Artistul Damian Drăghici, de origine romă, singurul muzician român care a câștigat un premiu Grammy, a fost numit, marți, consilier de stat pe problemele romilor în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta, informează un comunicat transmis de Guvern.

Damian Drăghici a fost ambasador pentru minoritatea romă în Anul European al Egalității de Șanse pentru Toți (2007) și în Anul European al Dialogului Intercultural (2008).

În același comunicat se mai arată că, având în vedere situația creată de mutarea cetățenilor români de etnie romă din zona Craica a municipiului Baia Mare în fostele clădiri ale societății comerciale Cuprom, Guvernul, prin Agenția Națională pentru Romi (ANR), a inițiat, de săptămâna trecută, o serie de demersuri care vizează soluționarea acestei probleme.

Astfel, pe 7 iunie 2012, Biroul regional Nord-Vest Cluj-Napoca al ANR a prezentat un raport cu privire la situatia romilor relocați din Baia Mare. Conform procedurii, reprezentanții ANR de la nivel local au monitorizat situația de la fața locului, vizitând clădirile fostei fabrici Cuprom. De asemenea, aceștia au purtat discuții cu membrii familiilor de romi și cu reprezentanți ai autorităților publice locale – Direcția de Asistență Socială Baia Mare.

Pe baza acestui raport, în data de 11 iunie, președintele ANR a înaintat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării o plângere îndreptată împotriva primarului Cătălin Cherecheș și a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, solicitând o analiză și pronunțarea unei decizii referitoare la politicile publice destinate romilor la nivelul autorităților locale băimărene.

În plângerea înaintată CNCD, președintele ANR atrage atenția asupra faptului că cetățenii de etnie roma din zona Craica constituie un grup vulnerabil, ca urmare a marginalizării și stigmatizării acestora de către societate. Conform acestuia, mutarea romilor din zona Craica într-un spațiu care a fost utilizat în trecut pentru activități industriale și care nu a fost decontaminat și transformat în spațiu destinat locuirii constituie o formă de tratament diferențiat pe criteriul etniei, care încalcă dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la un mediu sănătos și dreptul la locuire.

De asemenea, relocarea unui grup vulnerabil fără existența unei strategii și fără o consultare prealabilă a celor vizați consitutie un abuz și o încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale, se mai arată în comunicat.

În acest sens, reprezentanții locali ai ANR au întocmit o serie de recomandări menite să răspundă nevoilor comunității de romi din Baia Mare. Astfel, experții ANR propun includerea unui proiect pilot dedicat romilor în Planul de dezvoltare locală, care să cuprindă măsuri educaționale, ocupaționale, de sănătate publică, dezvoltare comunitară și desegregare, urmând a fi sprijinit de autoritățile centrale, regionale și locale. De asemenea, ANR recomanda alocarea unui fond din bugetul local pentru capacitarea primăriei și a Consiliului Local în vederea absorbției fondurilor europene dedicate dezvoltării teriotoriale cu accent pe incluziunea socială.

Alte acțiuni vizează asigurarea transportului în comun și a transportului copiilor la școală, asistenței medicale primare permanente și a accesului la utilități.

Europarlamentarul PDL Petru Luhan a sesizat Comisia Europeană cu privire la situația romilor din Baia Mare mutați de autoritățile locale în spațiile fostului combinat Cuprom, pe care a descris-o ca o gravă acțiune de discriminare și încălcare a drepturilor omului.

O scrisoare oficială a fost adresată de eurodeputatul PDL atât președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât și Comisarului European pentru Apărarea Drepturilor Omului, Viviane Reding.

Și Ambasada SUA la București și-a exprimat miercuri îngrijorarea pentru acțiunea Primăriei din Baia Mare de mutare a unor familii de romi în spațiile combinatului Cuprom, cerând autorităților române, de nivel local și central, măsuri prompte pentru a garanta protecția socială a acestora.

Presa a relatat că Primăria Baia Mare a organizat în seara zilei de 1 iunie o acțiune de mutare a câteva sute de romi din zona Craica în spații care au aparținut combinatului dezafectat Cuprom, unii dintre aceștia acuzându-l pe primarul Cătălin Cherecheș deoarece locuințele sociale alocate ar fi fost improvizate, iar în unele dintre acestea ar fi fost recipient cu substanțe chimice periculoase. Mai mulți copii și adulți romi au fost duși la spitalul local, reclamând stări de rău pe fondul intoxicării cu substanțe chimice.

Trei organizații nonguvernamentale – Romani CRISS, Șanse Egale și Asociația Umanitară Împreună – au transmis o scrisoare deschisă în care acuză „acțiunea inumană” a Primăriei Baia Mare.