ASFV-G-ΔI177L, noul vaccin viu atenuat împotriva pestei porcine africane, dezvoltat în laboratoarele SUA. „A fost eficient 100%”

Publicat: 27 01. 2020, 16:51

Potrivit unei sinteze de studiu publicată în Jurnalul de Virusologie, ediția ianuarie 2020, aparținând American Society for Microbiology și citată de presa străină, atât dozele mici, cât și cele mari din noua platformă de vaccin (ASFV-G-ΔI177L) au fost eficiente 100% împotriva virusului, acolo unde purceii au fost expuși la 28 de zile după inoculare.

„Noua noastră platformă de imunizare oferă cel mai înalt grad de atenuare pentru un vaccin viu care protejează împotriva tulpinii Georgia a pestei porcine africane – PPA-G sau ASFV-G”, a declarat investigatorul principal Douglas P. Gladue, doctor, cercetător principal în cadrul Centrului pentru Bolile Animalelor Plum Island, citat de National Hog Farmer în noiembrie 2019. „Am beneficiat de protecție completă chiar și la o doză de 10 la pătrat. Vaccinului îi lipsește virulența reziduală chiar și la doze de 10 la puterea a șasea (…). ASFV-G-ΔI177L are cel mai sigur profil al unui vaccin viu atenuat care protejează împotriva ASFV-G”.

Motivația din spatele cercetării desfășurate a fost reprezentată de focarul de PPA din anul 2007, înregistrat Republica Georgia, conform precizărilor făcute de Gladue, citat de Science Daily.

Acesta a reprezentat primul focar de PPA din istoria recentă depistat în afara Africii sau Sardiniei, acolo unde PPA este endemică. Focarul din Republica Georgia a fost generat de tulpina Georgia2007 sau G. Aceasta este deosebit de letală și de contagioasă, motiv pentru care s-a împrăștiat destul de rapid în țările vecine. Noua tulpină a virusului avea să fie denumită PPA-G sau ASFV-G de către specialiștii în anii următori.

„Focarul din 2007 a reprezentat punctul de plecare pentru celelalte, care s-au întins cu repeziciune în țările Europei Centrale și de Est, precum și în Asia de Est”, a menționat la rândul său Manuel V. Borca, doctor, cercetător principal al Centrului pentru Bolile Animalelor Plum Island, la data publicării materialului.

Conform precizărilor dr. Douglas P. Gladue, în prezent există un nivel mic de eficacitate în ceea ce privește plurivalența unui vaccin față de diversele tulpini ale pestei porcine africane (PPA sau ASFV). Și asta ca urmare a faptului că antigenii și diferitele grade de virulență diferă foarte mult de la caz la caz, iar niciunul dintre vaccinurile experimentale nu s-au dovedit eficiente împotriva ASFV-G, a mai adăugat acesta. Ca atare, investigatorii de la Centrul pentru Bolile Animalelor Plum Island și-au propus să dezvolte un vaccin.

Ca parte din procesul de dezvoltare a unei platforme de imunizare plurivalente a fost și cea de ștergere a genelor care dau virulența unui virus.

În cadrul celorlalte cercetări asemănătoare, realizate anterior, specialiștii au folosit unealta de editare genomică CRISPR-Cas9. Însă, în momentul în care cercetătorii au șters genele similare celor care mai fuseseră îndepărtate din ale tulpini mai vechi ale PPA/ASFV, astfel încât să le atenueze, „și-au dat seama că ASFV-G este mult mai virulent decât celelalte” izolate. Ca atare, specialiștii au ajuns la concluzia că au nevoie de o altă țintă genetică, menită să atenueze ASFV-G.

Ei au utilizat o metododologie predictivă, denumită model computațional, pentru a prezice rolurile proteinelor în cadrul virusului.

Modelul a luat în calcul diferite surse bioinformatice și date din genomica funcțională care au generat anumite ținte pentru editare. Modelul matematic a generat un rezultat potrivit căruia proteina I177L (imuno-modulatoare) ar putea interfera cu sistemul imunitar al porcului. Atunci când au șters această genă, ASFV-G a fost atenuat complet.

„În prezent, deținem trei platforme de imunizare, în doză unică. Am obținut licențele pentru platformele ASFV-G-Δ9GLΔUK și ASFV-G-MGF. Pentru noua ASFV-G-ΔI177L, căutăm încă un partener comercial”, a mai precizat Gladue.

Acesta a adăugat că încă mai sunt multe de făcut în vederea obținerii autorizății la comercializare, însă acest nou tip de vaccin se arată promițător și oferă protecție completă împotriva tulpinii care face ravagii în Europa Centrală și de Est, respectiv în Asia.

În prezent, nu există pe piață nicio formă comercială de vaccin împotriva pestei porcine africane (PPA sau ASFV), o boală devastatoare cu care se confruntă sectorul creșterii suinelor atât din Europa, cât și din Asia, conform informațiilor publicate în Jurnalul de Virusologie.

Virusul PPA/ASFV este deosebit de contagios și de cele mai multe ori letal pentru porcii domestici și pentru mistreți.

Focarele sunt stinse, mai mult sau mai puțin, prin carantină și prin uciderea animalelor bolnave.

Contactat de Gândul.info, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși, a declarat că susține orice fel de demers menit să ducă la stoparea propagării PPA, cât și la eradicarea acestui virus.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ