ASPA: De luni se reiau sterilizările câinilor în adăpostul de la Mihăilești, de miercuri, adopțiile

Publicat: 23 09. 2013, 16:37
Actualizat: 01 02. 2019, 07:33

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a anunțat că, în urma înapoierii documentelor de la Parchetul general, activitatea adăpostului de la Mihăilești a fost reluată, urmând să se facă din nou sterilizări, de luni, iar de miercuri, adopții.

„Ne-au fost înapoiate astăzi, (luni-n.r), documentele de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel că putem relua activitatea adăpostului. Adopțiile la Mihăilești vor reîncepe de miercuri, în programul prelungit, de la 9.00 la 15.00”, spune Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA, într-un comunicat.

Începând de luni, medicii veterinari ai adăpostului vor relua procedurile de sterilizare a câinilor, se mai arată în comunicat.

Procurorii Parchetului instanței supreme împreună cu reprezentanții Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au făcut un control, joi, la adăpostul de câini de la Mihăilești. Vineri, procurorii au ridicat fișele medicale ale câinilor aflați în adăpost, adopțiile și sterilizările fiind suspendate.

Reprezentanții ASPA precizează că în saptamana 16 – 20 septembrie au fost adoptați 105 câini din adăposturile primăriei. Începând din 15 septembrie, programul de adopții, în zilele de luni, miercuri și vineri, a fost prelungit, de la intervalul 11.00 – 14.00, la 9.00 – 15.00.

În cele trei zile de adopții din săptămâna 9 – 15 septembrie au fost adoptați 153 de câini.

Răzvan Băncescu estima că, în prima săptămână de când a început strângerea câinilor fără stăpân de pe domneiul public, cu un număr mai mare de hingheri, „nu s-a accentuat atât de mult partea de prindere încât să contrabalanseze partea de adopție”.

Legea privind câinii fără stăpân, care stabilește, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ținuți în adăposturi, după care, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, pot fi eutanasiați, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea, a fost adoptatăp de Camera Deputaților în 10 septembrie. Ulterior, un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice cu excepția UDMR au atacat proiectul de lege la Curtea Constituțională, care urmează să se pronunțe pe 25 septembrie.

În București există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalității de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, arătau inițiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.

Procurorii Parchetului instanței supreme fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuț Anghel și verifică dacă au fost respectate dispozițiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.