Astărăstoae: Instanța va decide dacă greva e ilegală; s-ar putea ca oamenii să-și ia liber toți odată

Publicat: 20 11. 2013, 14:10
Actualizat: 23 05. 2015, 08:34

Instanța va decide dacă greva este legală sau ilegală, iar angajații din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii să-și ia liber toți odată, a declarat președintele CMR Vasile Astărăstoae, după discuțiile de la Ministerul Sănătății.

„Dacă întrebi orice guvernant din orice țară, orice grevă din punctul lor de vedere este ilegală. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemulțumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Instanța va decide dacă greva este legală sau ilegală. Dacă instanța va spune că este ilegală, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu înseamnă că sistemul va funcționa, s-ar putea ajunge ca oameni din sistem să-și ia liber toți odată, iar medicii să facă numai garda la care sunt obligați prin lege”, a spus președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Potrivit lui Astărăstoae, bugetul de la Sănătate nu a crescut, dar poate că pe noul PIB pe care l-au calculat guvernanții, 4% cât declară că ar fi pe 2013 va crește la 4,2% pe 2014.

„Cât privește efectiv banii care intră în sistem, dacă îi raportăm la euro, sunt bani mai puțini dacât anul trecut. Noi nu putem să fim de acord cu această scădere, pentru că de fapt se reflectă asupra activității din sistem”, a mai spus Astărăstoae.

În opinia liderului CMR, problema ilegalității grevei este una forțată, pusă de autorități pentru a creea o imagine nefavorabila pentru profesioniștii din sănătate.

Astărăstoae a precizat că oamenii au de luat zeci de zile libere pentru munca suplimentară, pentru că s-a interzis să fie plătite.

„S-ar putea, ca la cât sunt plătiți ei, să se hotărască să stea să se odihnească, și atunci o să decidă cei care sunt cu legea și cu legalitatea. S-ar putea ajunge ca oamenii din sistem să-și ia liberele toți odată, iar medicii s-ar putea să facă numai garda la care sunt obligați prin lege”, a declarat Astărăstoae.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, că în acest moment greva generală anunțată pentru 28 noiembrie este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanței, care să constate acest lucru.

„Cred că greva generală este mai degrabă o sperietoare, decât un lucru care se poate realiza. Din punctul nostru de vedere, în acest moment este ilegală. Nu cred că discutăm despre ceva ilegal, noi trebuie să discutăm despre lucruri legale în țara asta. Că unii vor să încalce legea, este problema lor. Sunt instituții ale statului care trebuie să-și facă datoria”, a spus ministrul Eugen Nicolăescu, după discuțiile care au avut loc cu reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate.

Întrebat dacă va sesiza instanța în legătură cu greva generală anunțată pentru 28 noiembrie, ministrul Sănătății a spus că prima măsură ar fi sesizarea judecătorilor, care să constate că protestul este ilegal.

„Evident, dacă este ilegală – sunt ferm convins că este ilegală -, prima noastră măsură este să sesizăm instanța să constate ilegalitatea. Sper să nu se ajungă acolo. Pot fi găsite unele soluții după opinia noastră, dar ele nu pot fi găsite sub presiune și peste noapte. Acum asta încercăm, să identificăm cum se poate eșalona, cum se poate face un calendar în acest sens”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul a arătat că, în opinia sa, cea mai bună măsură în acest moment este continuarea dialogului, joi urmând să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții Federației Sanitas și probabil săptămâna viitoare cu cei ai Coaliției Profesioniștilor din Sănătate.

„Poate că unele sunt neînțelegeri intenționate, altele sunt neînțelegeri neintenționate, este greu de spus. Nu căutăm vinovați, nu asta este misiunea noastră. Ceea ce este cert este că trebuie să continuăm dialogul”, a mai spus ministrul Sănătății.

Și ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, care a participat la discuții, a spus că greva generală din sistemul sanitar este ilegală.

„Greva este ilegală, vom continua dialogul mâine la ora 16.00, cu Federația Sanitas”, a precizat Doina Pană.

Angajații din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, anunța, în 14 noiembrie, vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, precizând că aceștia vor cere și demisia ministrului Sănătății, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise.

Consiliul Național al Federației Sanitas a decis declanșarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 și 10.00, și a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt susținute și de către organizațiile profesionale ale medicilor.

El a precizat că angajații din sistemul sanitar sunt deschiși la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de aceștia.

Angajații din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

 

 

În 2 noiembrie, peste 4.000 de angajați din sistemul sanitar au protestat în Capitală.