Astărăstoae: Peste 20.000 de medici români salvează vieți în străinătate; cei rămași, prost plătiți

Publicat: 15 06. 2013, 20:32
Actualizat: 19 05. 2015, 21:59

Peste 20.000 de medici români salvează vieți în străinătate, chiar dacă statul a plătit pentru pregătirea lor aproape 230 milioane de euro, iar cei rămași în țară sunt prost plătiți, responsabilitatea fiind a României, care îi alungă, a declarat președintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Declarația președintelui Colegiului Medicilor din România (CMR) a fost făcută sâmbătă, într-o conferință prilejuită de întâlnirea din România a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

Cu același prilej, medicul francez Xavier Deau, secretar general CEOM, a declarat că medicii români învață foarte repede și se descurcă excelent cu o tehnică medicală modernă. „Avem o zonă unde trei medici francezi au ieșit la pensie destul de târziu, pe la 70 de ani, că nu aveau un înlocuitor, iar în prezent un medic român face munca celor trei. E problema salariilor: aici (în România – n.r.) primesc 300 de euro, iar în Franța câstigă de 10 ori mai mult”, a spus Deau.

La rândul său, medicul belgian Roland Kezman, președintele CEOM, a spus că o mare parte dintre medici români rămân în străinătate pentru că se simt bine acolo și au condiții de muncă bune.

Potrivit datelor CEOM, mumărul medicilor români care îngrijesc bolnavii din Franța a crescut cu peste 464 la sută din 2007 încoace, ajungând la peste 3.100 și întrecându-l pe cel al doctorilor veniți din Belgia (1.579).

Prof. dr. Vasile Astărăstoae spune că migrația medicilor români a început în 2007, când au plecat peste 500, iar de atunci numărul a tot crescut. În opinia lui, responsabilitatea pentru această stare de fapt este a României, care, practic, îi alungă.

Majoritatea doctorilor români din străinătate lucrează în spitale publice franceze. Este vorba despre pediatri, medici de familie, cardiologi și ginecologi, peste jumătate dintre aceștia fiind femei care au sub 40 de ani, potrivit președintelui CMR.

Astărăstoare a mai spus că, potrivit statisticilor, statul român cheltuie cu un student la medicină aproape 5.000 de lei pe an, iar pentru perioada de rezidențiat a acestuia plătește aproape 21.000 de lei. „Rezultă că pentru formarea unui medic pe o perioadă de șase ani statul român cheltuie 30.000 de lei, iar pentru specializare, 21.000 de lei, adică aproximativ 11.300 de euro în total. Criza a accentuat rata de emigrare, astfel că în șase ani au plecat peste 20.000 de specialiști. Un calcul simplu arată ca în tot acest timp statul a pierdut peste 226 milioane de euro”, a mai spus Astărăstoae.