Astărăstoae, președintele Colegiului medicilor: Exodul medicilor a luat o tendință îngrijorătoare; 11.200 au plecat în ultimii cinci ani

Publicat: 23 05. 2012, 22:36
Actualizat: 23 05. 2012, 22:36

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, miercuri, la Suceava, că un număr de 11.200 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani, apreciind că exodul medicilor români a luat o „tendință îngrijorătoare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astărăstoae a declarat, într-o conferință de presă, că, în perioada 2007-2012, au fost formați 8.600 de medici specialiști, iar în același interval de timp au plecat din România 11.200 de medici.

El a spus că România „a pierdut” aproximativ trei miliarde de lei numai cu cheltuielile de educație pentru acești medici.

Astărăstoae a mai declarat că s-a ajuns ca în unele spitale să nu existe măcar un singur medic specialist într-un anumit domeniu.

„Din cauza condițiilor din România, exodul medicilor români a luat o tendință îngrijorătoare”, a subliniat președintele CMR, arătând că în privința acestui fenomen „suntem unici în Europa”.

Astărăstoae a precizat că printre motivele care stau la baza plecării medicilor din România sunt blamarea corpului medical și lipsa de respect pentru această categorie profesională, veniturile mici ale medicilor, politizarea excesivă a sistemului sanitar care nu permite realizarea sau dezvoltarea unei cariere profesionale, frica de malpraxis în condițiile în care medicii sunt nevoiți „să improvizeze de la o zi la alta” în lipsa unor dotări sau asigurării medicamentelor necesare tratării pacienților.