ATAC ASUPRA ORGANISMULUI. Cum acționează coronavirusul în corpul uman. Organele cedează unul câte unul

Publicat: 10 03. 2020, 10:28
Cum distruge coronavirusul organismul

Acțiunea coronavirusului în organism poate fi comparată cu o „furtună perfectă”, spun cercetătorii. Noua tulpină a ucis până acum 3.800 de oameni.

După cum ne așteptam pentru un asemenea virus, acesta debutează în plămâni, scrie libertatea.ro, care citează un material din National Geographic.

Coronavirusul poate genera apoi o pneumonie severă, în funcție de cât de puternic este sistemul imunitar al persoanei infectate.

Plămânii

Coronavirusul atacă plămânii în trei faze. În cazul SARS, statisticile arată că 25% dintre cei infectați au ajuns în stadiul III. În cazul coronavirusului, 82% dintre pacienți prezintă stări ușoare, restul de 18% ajung la faze severe ori critice.

Prima fază

O parte a celulelor pulmonare fabrică mucus, care apără țesutul pulmonar de agenții patogeni, asigurându-i buna funcționare. Cealaltă parte a celulelor, cilii, acționează ca agenți de salubritate și înlătură impuritățile.

Faza a doua

Organismul declanșează răspunsul imunitar și inundă, la propriu, plămânii cu celule imunitare menite să înlăture agentul patogen și să repare țesutul pulmonar.

Faza a treia

Virusul continuă să distrugă plămânii și se instalează insuficiența respiratorie – pacienții sunt ventilați mecanic.

În cazurile severe de Covid, plămânii se umplu cu lichid și pacientul moare.

Intestinele

În cazul Covid-19, cazurile în care pacienții acuză dureri abdominale și diaree sunt rare. SARS și MERS s-au înmulțit necontrolat în intestinul gros, în vreme ce Covid-19 ar migra spre intestinul subțire.

Sistemul circulator

Citokinele, moleculele care transmit informații între celule diferite, sunt utilizate de sistemul imunitar ca semnal de alarmă în caz de atac al unui agent patogen.

Există cazuri severe de coronaviroză, în care organele cedează pe rând!

Ficatul

Covid-19 atacă și ficatul. În cazul necropsiilor s-a constatat că țesutul hepatic a fost afectat, dar în mică măsură.

„Ficatul este un organ puternic vascularizat, de aceea e ușor de atacat de un virus după ce acesta pătrunde în sânge”, explică Anna Suk-Fong Lok, cercetător la University of Michigan Medical School și fost președinte al Asociației Americane de Cercetare a Bolilor Hepatice.

Rinichii

Rinichii sunt afectați de coronavirus, deoarece filtrează sângele. Fiecare dintre cei doi lobi conține în jur de 800.000 de capsule renale microscopice numite nefroni.

Inflamația sistemului tubular ține însă și de afecțiuni mai vechi, ori o disfuncție metabolică.