Atacurile informatice, mai eficiente și discrete decât spionajul clasic

Publicat: 15 02. 2012, 10:26
Actualizat: 26 02. 2012, 20:24
Recentele atacuri cibernetice asupra unor sisteme informatice guvernamentale indică faptul că unele state, printre care se numără și China, descoperă puterea unor noi arme, mai puțin scumpe și mai discrete decât unitățile de tancuri sau rețelele de spioni.

Recentele atacuri cibernetice asupra unor sisteme informatice guvernamentale indică faptul că unele state, printre care se numără și China, descoperă puterea unor noi arme, mai puțin scumpe și mai discrete decât unitățile de tancuri sau rețelele de spioni, comentează AFP.

Site-uri sau sisteme informatice ale guvernelor american, francez, german și britanic, inclusiv ale Pentagonului sau Ministerului francez al Apărării, au fost, în ultimele luni, ținta unor atacuri informatice.

"Aceste atacuri permit unui stat să-și exercite puterea. Statele au început să înțeleagă ce pot face, pe primul loc aflându-se China, dar și Rusia", a declarat Ned Moran, de la Terrorism Research Center, o organizație înființată de foști agenți CIA.

"O țară cum este China înțelege că, în loc să construiască o rețea de spioni pentru a fura inormații poate face același lucru, cu cost foarte scăzut și cu riscuri mai mici, prin atacuri informatice", adaugă el, exprimându-și convingerea că ultimele atacuri au originea în China.

"Putem detecta modele, venind din aceeași țară, din aceleași rețele, cu aceleași tehnici. Acestea provin probabil de la chinezi, din ceea ce am văzut. Guvernul lansează atacurile sau le permite", precizează Moran.

"Sunt foarte discreți", a declarat el. "Reperează adrese de e-mail ale salariaților, trimit pe acestea un mesaj care pare a veni de la șeful acestora, cu un link care trebuie deschis. Odată infectat computerul, ei pătrund în sistem pentru a fura date. Nu trimit astfel de mesaje decât către două sau trei persoane, pentru a evita să fie identificați", a adăugat expertul american.