Atanasiu despre pensiile parlamentarilor: PNL va anula legea când va avea majoritate în Parlament

Publicat: 18 06. 2015, 20:31

Atanasiu a spus, joi, într-o conferință de presă la Alba Iulia, că legea pensiilor speciale pentru parlamentari reprezintă „o inconsecvență în ceea ce privește criteriile juste de acordare a pensiilor”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Dacă vreau să dau pensii pe bază de contributivitate, dau la toată lumea așa. Dacă vreau să dau pensii speciale, dau la toată lumea așa. Dar parlamentarul ia și una și alta. Adică pentru tot ce înseamnă serviciul parlamentarului înainte de a ajunge în Parlament ia pe baza contribuției, iar ca parlamentar ia un spor în funcție de numărul de mandate. Parlamentarul este singurul cetățean al României care ia și pensie specială și pensie pe bază de contribuție. Ceilalți iau fie una, fie alta”, a spus Atanasiu.

Potrivit acestuia, PNL își propune să anuleze legea pensiilor speciale prin introducerea în Parlament a unui nou proiect legislativ.

„În politica PNL privind acordarea de pensii sunt prevăzute și categoriile de pensionari care trebuie să ia pensii speciale și categoriile de pensionari, marea majoritate a cetățenilor, care iau pensiile pe bază de contribuție. Nu există nicio categorie care să le cumuleze pe amândouă. Deci clar vom anula”, a spus Atanasiu.

El a adăugat că a nu accepta legea pensiilor speciale înseamnă a veni cu un proiect de lege care să îl înlocuiască pe cel actual, care „va trece când PNL va avea majoritatea”.

Întrebat dacă nu ar putea exista și varianta intervenției președintelui pentru a opri legea pensiilor speciale, Atanasiu a răspuns că nu trebuie să se aștepte de la șeful statului să dea o altă formă legilor, ci acest lucru trebuie așteptat de la Parlament.

Marți, Legislativul a aprobat cu 303 voturi „pentru”, 124 voturi „împotrivă” și două abțineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. PNL a propus vot nominal, dar această propunere a fost respinsă, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mână.

Reprezentanții PNL au susținut respingerea acestui proiect, în timp ce aleșii PSD, UDMR, ai minorităților și PC au susținut aprobarea sa.

Președintele Klaus Iohannis declara miercuri, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea și va face „o analiză profundă”. „Mă voi referi la această chestiune după ce primesc de la Parlament legea și voi face o analiză profundă”, spunea președintele Klaus Iohannis.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Proiectul mai prevede că deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funție de numărul de mandate. Potrivit proiectului, de această indemnizație vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluși de la această indemnizație.