ATERIZARE FORȚATĂ: Opt BALOANE CU AER CALD au căzut în Munții Gurghiu

Publicat: 28 09. 2018, 22:37
Actualizat: 02 10. 2018, 15:06

Șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert, a anunțat că în jur de 25 de persoane (turiști români și maghiari) au fost recuperate de salvamontiști, iar aterizarea lor din baloanele cu aer cald a fost controlată, dar în locuri greu accesibile. Salvamont România informase, la prânz, că a fost vorba de o aterizare forțată.

„La acțiune au participat șase salvamontiști cu două mașini de teren si un ATV, au fost localizate baloanele, dar până la persoanele în cauză nu s-a putut ajunge cu mașini, deoarece locurile erau greu accesibile și s-a mers pe jos”, a explicat Robert Kovacs.

Echipele Salvamont au declanșat vineri dimineața o operațiune complexă de salvare în Munții Gurghiu, unde opt baloane cu aer cald ar fi fost nevoite să aterizeze forțat în zone greu accesibile, din cauze încă necunoscute.

Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Mureș a fost alertat de două echipaje ale unor baloane cu aer cald, care survolau Munții Gurghiu și au fost nevoite să aterizeze forțat. Alte șase baloane de același tip au căzut în aceeași zonă, însă – inițial – nu reușiseră să-și transmită coordonatele geografice.

Până la urmă, toate locurile de aterizare au fost identificate, iar persoanele din cele opt baloane au anunțat că nu au pățit nimic, doar că au probleme să coboare de pe culmile unde au nimerit.

„Nu știm câte persoane sunt,” a declarat pentru Mediafax Kovacs Robert, șeful Salvamon Mureș. „Știm că persoanele sunt bine, nu au pățit nimic, doar că sunt în locuri greu accesibile, unde trebuie să mergem cu echipaje de căutare și cu vehicule speciale.”

Populare de zeci de ani în Occident, zborurile cu baloane cu aer cald au devenit o atracție și pentru români. Există mai multe firme în România care oferă astfel de plimbări, majoritatea în Transilvania, unde pot fi survolați Munții Carpați sau zone deluroase cu priveliști spectaculoase..

Potrivit unei vechi tradiții, înaintea fiecărui zbor, cei care urcă în nacelă ciocnesc un pahar de șampanie și rostesc „Rugăciunea Balonistului„:

„Fie ca vântul să te primească cu blândețe. Fie ca soarele să te binecuvânteze cu mâinile sale calde. Să zbori atât de sus și atât de frumos că Dumnezeu ți se va alătura în râs și ușor, te va înapoia în brațele iubitoare ale Pământului-Mamă.”

Tradiția datează de la începutul secolului XX, când – adesea – piloții baloanelor erau atacați cu pietre sau luați la bătaie când aterizau pe terenurile localnicilor, așa că aceștia obișnuiau să ia cu ei o sticlă de șampanie, pentru a-i îmbuna pe proprietarii furioși.