Au speriat Vestul! Cum au reușit hoții români să dezmembreze sute de locomotive ale căilor ferate franceze și să fure zeci de tone de metal

Publicat: 13 02. 2020, 20:57
Actualizat: 13 02. 2020, 20:58

Procurorii DIICOT au făcut 16 percheziţii în judeţele Cluj, Arad, Olt, Vâlcea şi Giurgiu în baza a două ordine europene de anchetă emise de autorităţile franceze, după ce mai multe persoane au sustras peste 1000 de radiatoare de locomotive, în dauna SNCF Franța. Hoții au reușit să fure 38 de tone de metal, în valoare de un million de euro.

„Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare pe raza teritorială a județelor Cluj, Arad, Olt, Vâlcea și Giurgiu, în baza a două ordine europene de anchetă, emise de autoritățile franceze, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunile de furt calificat, tăinuire și spălare a banilor”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Procurorii DIICOT au colaborat cu autoritățile francize pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, care, în perioada 01.02.2019 – 18.02.2019, ar fi comis un număr de 57 de furturi, în dauna SNCF Franța (compania feroviară franceză), cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro. Persoanele au sustras 1000 de radiatoare de la locomotive pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase (cupru, aluminiu, alamă).

În urma acțiunii, au fost ridicate înscrisuri, sumele de 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute.

„La acțiunea din România, alături de procurorii DIICOT, la coordonare, a participat și judecătorul de instrucție francez, iar la activitățile desfășurate au asistat și trei anchetatori ai Jandarmeriei Naționale Franceze și un specialist al A.P. FURTUM din cadrul Agenției Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil”, se mai arată în comunicat.